Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 3 лютого 2015 р.

Українська революція 1917-1921 років

                                      "Віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від 
                                   кого не залежною, вільною, суверенною Державою Українського 
                                   народу..." - урочисто виголосив у ніч на 12 січня за ст.ст. 1918 року 
                                  в Києві Михайло Грушевський, зачитуючи текст IУ Універсалу                                                                         Центральної Ради.
          03 лютого 2015 року в бібліотеці "Деміївська" відбулась презентація виставки "Українська революція 1917-1921 р.р. в архівних документах" в електронному форматі. До уваги присутніх були представлені документи з архівних зібрань України : Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України, Державного архіву Київської області, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім.Г.С.Пшеничного.
       На заході також було презентовано документальні кадри про період Гетьманату, надані Центральним державним кінофотофоноархівом України ім. Г.С. Пшеничного.
     В експозиції представлено близько 40 документів Національного архівного фонду України із зібрань архівів України, які розповідають про події 1917-1921 рр.  у хронологічному порядку, а саме: 1917 «Українська Центральна Рада», 1918 «Гетьманщина», 1919 «Українська директорія», 1920-1921 «Селянський повстанський рух. Поразка».
  До експозиції включені документальні матеріали (листівки, плакати, фотографії) революційного спрямування 1917-1921 рр., зокрема: Циркуляр Повідомлюючого відділу при Київському міськначальнику, який наказує слідкувати за обігом документів та агентурою українських політичних партій, вказівки цього ж відділу про затримання Михайла Грушевського та Володимира Винниченка за їх діяльність, тощо.
  Про події тих років учням 9-го класу спеціалізованої школи I-III ступенів з поглибленим вивченням французької мови № 110 ім. Казимира Гапоненка розповіла заступник директора Державного архіву Київської області Галина Василівна Бойко.

Похорони героїв Крут у Києві 23.03.18
              Особливу увагу вона звернула на одну із найтрагічніших сторінок нашої історії - загибель 300 юнаків та сотні вільних козаків у бою під Крутами, а також проголошенню Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, яке відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві.
                                         
            Присутні переглянули документальні кадри, надані Центральним державним кінофотофоноархівом України ім.Г.С.Пшеничного, де оригінали знаходяться на постійному зберіганні, щодо "живого ланцюга" - знаменної події, яка відбулась 21 січня 1990 року, коли близько трьох мільйонів людей, взявшись за руки, з'єднали Львів і Київ на честь проголошення Злуки УНР і ЗУНР. 
                   По закінчені заходу, зав.бібліотекою Галина Козлова зазначила, що пройшовши тернистий шлях до свободи, Україна вибудувала свою незалежність. Але ідея національної єдності й сьогодні є вкрай актуальною.









                         

 На заході також були  присутні директор школи № 110 Л. Дубовик та заступником директора В.Лисенко. На    завершення заходу Лариса Ігорівна зазначила, що уроки історії треба пам'ятати.
          



       

Немає коментарів:

Дописати коментар