Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 14 березня 2017 р.

Початок української революції

           Російська революція, що почалася в лютому 1917 року, була поштовхом для піднесення національно-визвольного руху українського народу. За ініціативою Товариства українських поступовців (ТУП) і Української соціал-демократичної робітничої партії (УСДРП) в Києві 3 березня 1917 року було скликано представників політичних, громадських, культурних та професійних організацій. Цього ж дня, на засіданні делегатів, було оголошено про створення громадського комітету.
         В новоутвореному комітеті не було єдиної думки щодо майбутнього статусу України. Самостійники на чолі з М.Міхновським виступали за негайне проголошення незалежності. Автономісти (В. Вінниченко, Д. Дорошенко і їх прихильники з ТУПу) бачили Україну автономною республікою у федеративному союзі з Росією.
         Таким чином, сформувалися два центри національних сил з різними поглядами на державно-політичну організацію. Прагнучи уникнути розколу в національному русі, керівники обох організацій погодилися на створення об'єднаної організації, яка отримала назву Української Центральної Ради. 4 березня 1917 року у Києві на вул. Володимирській, 42, в приміщенні українського клубу "Родина" було оголошено про утворення Української Центральної Ради. Головою УЦР обрано Михайла Грушевського, заступниками - Сергія Єфремова та Володимира Винниченка.
        Про УЦР, про її діяльність, про чотири прийнятих Універсали 13 березня 2017 року присутнім розповіла заступник директора Державного архіву Київської області Галина Бойко.

Немає коментарів:

Дописати коментар