Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 6 липня 2020 р.

Техніка і загроза майбутнього безробіття

"Чому б тоді не дати робітникам замість лопат ложки?"
Ця ремарка нобелівського лауреата Мілтона Фрідмана відображає скептицизм економістів щодо побоювань, що в перспективі машини знищать робочі місця й призведуть до тривалого безробіття. З історичного погляду цей скептицизм, схоже, небезпідставний.
Інформаційні технології - це дійсно технології загального призначення, і їхній вплив даватиметься взнаки повсюдно. Фактично кожна з нині існуючих галузей неминуче ставатиме менш трудомісткою з тим, як нові технології вплітатимуться в бізнес-моделі, - і ця переміна може статися доволі швидко.
   У Кремнієвій долині фразу "дестабілізуючі технології" вживають легко і невимушено. Ніхто не ставить під сумнів здатність технології спустошити цілі галузі промисловості й докорінно змінити конкретні сектори економіки та ринку робочої сили.   
   У книжці футуролога з Массачусетського технологічного інституту Мартіна Форда йдеться про штучний інтелект і робототехніку, чиї можливості вже перевершують всяку уяву, руйнують стереотипи і конкурують з людським мозком. Автор скурупульозно досліджує технологічні інновації і моделює недалеке майбутнє, коли машини замінять людей і заживуть своїм життям.
   Ця книжка похитне віру читачів у абсолютну доцільність роботизації і спонукає задуматися над майбутнім людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар