Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятницю, 18 квітня 2014 р.

Українська писанка

   Із давніх-давен яйце, як і дерево, вважалося символом весняного пробудження природи, зародження життя, продовження роду. 
   Період приходу весни, який у давні часи був справжнім святом для хлібороба, на території України припадає на кінець квітня - початок травня.
   І ось у сиву давнину наш, ще не хрещений люд: і хлопці, і дівчата, і старі, і малі - йшли до весняного лісу, де піснями й танцями, гаївками та хороводами славили воскресіння природи, її відродження і розквіт. Возвеличували життєдайну силу сонця як першооснови життя. Прославляючи вічний закон пробудження природи на землі, возвеличували і вшановували водночас один із головних символів цієї пори - яйце, з якого, як вважалось, і почалося життя на Землі. Розписували яйце символічними знаками, котрі згодом трансформувалися в орнамент.
    Дуже яскраве і багате своїми обрядовими атрибутами, особливо писанками, Великоднє свято. Крашанки та писанки готують у Великодню суботу.
   Українська писанка - це шедеври мініатюрного живопису, в яких народ виявив свій мистецький геній, свою здатність до творчого осмислення, художнього узагальнення світу.
   Писанка - символ України, пам'ять про рідну землю, рідний край, оберіг на цій землі.
   
   Вже багато років навчає писанкарству своїх учнів Зінаїда Сергіївна Сєрова, керівник гуртка "Українська писанка" ліцею  "Голосіївський" № 241.


 У вітринному просторі бібліотеки "Деміївська" відкрилася виставка  учасників гуртка "Українська писанка".



Немає коментарів:

Дописати коментар