Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 6 липня 2016 р.

Літературно-вишивальне спілкування на Деміївці

  Триває літературно-вишивальне спілкування в бібліотеці "Деміївська", яке традиційно проводить Тетяна Серебреннікова (ЦРБ ім. М. О. Некрасова). До Дня народження Олени Пчілки згадували, що на початку ХХ ст. в Києві для українських діток виходив журнал "Молода Україна" (1908-1914), який своїм коштом видавала відома письменниця, етнограф, громадська діячка і мати Лесі Українки. Це відбувалося в той час, коли жодної української книжки чи газети годі було шукати. Жодного напису українською мовою. Київ -- провінційний "южнорускій город". Лише подекуди якась бабуся чи дідусь вимовляли щось українською. Це впізнаване рідне звертання часом і використовувала Олена Пчілка на сторінках свого часопису, підписувалась як "Бабуся" та ін. Пропонуючи дітям читати український часопис і долучатись до вишивання, Олена Пчілка переконувала сучасників, що майбутнє батьківщини залежатиме від того, "чи дитина виросте приятелем, чи ворогом України, од того, що їй буде защеплено в сім'ї". 
    Доки діти читали звертання Олени Пчілки зі сторінок "Молодої України", дорослі вишивали. Колектив майстринь -- користувачів бібліотеки та учасників проекту «Вишивка етнографічна:«Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косачева, Киев, 1876» щойно повернувся з фестивалю "Льон-фест 2016", що проходив 1-2 липня на Сумщині, де демонстрували свої вироби на глухівському льоні, вишиті за схемами орнаментів, зібраними і описаними Оленою Пчілкою 140 років тому. Дуже символічно, що робота з книгою в бібліотеці спонукає людей творити, подорожувати, ширити і примножувати українську духовно-матеріальну культуру. Адже колекція була започаткована саме під час зустрічей в нашій бібліотеці ( додаємо фото, як все починалось) 


Так цвіте льон, який за рік стане тканиною, на якій українські жінки відтворюють українську народну вишивку.


Для довідки.

Фестиваль "Льон-фест" ініційовано міським головою м. Глухів Мішелем Терещенком. Проводиться вп'яте.

У 2016 році компанія "Лінен оф Десна" вперше виробила першу українську лляну тканину двох видів, на якій колектив майстринь ZETA atelier представили колекцію сучасного одягу, де продемонстрували можливості використання української ручної вишивки на глухівському лляному полотні. Це перша українська лляна тканина і перший показ одягу з нього!


Запрошуємо до бібліотеки творити сучасну Україну разом!
Фото з фестивалю люб'язно надані Оксаною Лушиною та Валентином Грінбергом.

Немає коментарів:

Дописати коментар