Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятниця, 8 грудня 2023 р.

Модель Barnahus в Україні

Barnahus (Барнахус) - в перекладі з ісландської - "Будинок для дітей". Діти, які стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки, тож проєкт «Барнахус» має на меті забезпечити:

безпечне середовище для дітей і підлітків, що стали потерпілими або свідками злочину;

необхідні умови в одному місці для надання медичної, психологічної, правової допомоги, соціального супроводу, забезпечення інших потреб й інтересів дітей;

атмосферу, з урахуванням вікових та психологічних особливостей, що сприяє зниженню психологічної напруги та захищає дитину від повторної травматизації під час здійснення необхідних дій у межах кримінального процесу, зокрема під час співбесід зі слідчими. Адже психологічний стан дитини часто має вирішальне значення для успішного отримання необхідної інформації від неї.


Барнахус також працює за таким принципом: усі зацікавлені сторони самі приходять до дитини, яка є потерпілою або свідком злочину, і дитина не травматизується, відвідуючи окремо кожну установу. Водночас Барнахус є безпечним місцем перебування дитини, зокрема у випадках, коли злочини щодо неповнолітніх вчиняють батьки чи родичі.

В нашій державі вже формується судова практика щодо можливості допиту  під час досудового розслідування у дружньому середовищі в моделі  Barnahus.

Координаційний центр з надання правової допомоги

 

Джерело : Міністерство юстиції України  16 червня 2021 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар