Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 3 серпня 2015 р.

"НА КАЛИНІ МЕНЕ МАТИ КОЛИХАЛА..."


До 90-річчя від дня народження 
українського композитора, хорового диригента та педагога 
Володимира Верменича

"Це найбільше щастя, коли знаєш, що твій твір сподобався багатьом,коли усвідомлюєш, що твоя пісня допомагає людям, створює в  них світлий настрій..."                 
                                                                                                                                                           В.Верменич

    Популярності його пісні набули на початку 50-х років XIX століття, коли вперше по радіо прозвучала його пісня "Зіронька Донецька".  Його прізвище стояло в ряду з такими відомими композиторами як І.Шамо, О.Білаш, В.Ільїн, І.Поклад, І.Карабиць та інші.
    Молодого композитора приваблювала мелодика поезії Володимира Сосюри, Миколи Сингаївського.  Він пише мелодії на слова Л.Костенко,               А. М'ястківського, Л.Реви, Л.Забашти, Д.Луценко й десятка інших.
    Володимир Верменич в співавторстві з Миколою Сингаївським видають дитячу книжку "Співучий календар".
    Його музика має одну дуже особливу цінність - вона зігріває, об'єднує і лікує душу...
    За своє недовге життя композитор став автором понад 200 творів.
    Але якби відомий український композитор, заслужений діяч мистецтв України Володимир Верменич написав музику тільки до однієї-єдиної пісні "Чорнобривці" на слова Миколи Сингаївського, вже за це його можна було б зарахувати до класиків вітчизняної культури. Адже його пісня вже кілька десятиліть звучить в серцях мільйонів українців і не тільки на Батьківщині, але і в усьому світі. Перетворившись давно в народну, улюблену для багатьох поколінь, вона і сьогодні хвилює своєю проникливою любов'ю і синівською відданістю до найдорожчої для кожного з нас людини - мами.

Немає коментарів:

Дописати коментар