Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 3 жовтня 2013 р.

«Трагедія Бабиного Яру в документах архіву. 1941-1943.»

 26 вересня 2013 р. о 14.00 у приміщенні Державного архіву Київської області (м. Київ, вул. Мельникова, 40, кабінет 208 – читальний зал) відбулось відкриття документальної виставки «Трагедія Бабиного Яру в документах архіву. 1941-1943.»
Бабин Яр - історична місцевість, розташована в північно -західній частині Києва, між районами Лук'янівка і Сирець, недалеко від станції метро Дорогожичі, сумнозвісна далеко за межами не лише Києва , а й усієї України. Саме тут з вересня 1941 року по вересень 1943 року відбувалося масові розстріли єврейського населення, циган, радянських військовополонених, партизанів та підпільників. До сьогодні історики не прийшли до єдиної думки з приводу точної кількості загиблих у Бабиному Яру . У різних джерелах вказуються різні відомості - від 100 до 300 тисяч людей , серед яких близько 150 тисяч - єврейської національності.
У Державному архіві Київської області зберігаються показання свідків (колишніх в`язнів Сирецького табору, завгоспа Кирилівської лікарні) у Народному комісаріаті державної безпеки УРСР ( НКДБ УРСР ) про масові розстріли у Бабиному яру та спроби німецьких окупантів приховати свої злочини, списки розстріляних у Бабиному яру жителів м Києва (по декільком районам). Це далеко неповний перелік загиблих у Бабиному Яру - близько 2,5 тисяч - крапля в морі, порівняно з сотнями тисяч загиблих. Ці списки складалися відразу після звільнення Києва від окупантів наприкінці 1943 року представниками райкомів і райвиконкомів міста за свідченнями кербудів та вцілілих сусідів. У список жителів , розстріляних у Бабиному Яру по Подільському (на 1943 року - Петровському) району Києва внесено інформацію про 2104 загиблих, у тому числі 2060 розстріляних 29 вересня 1941. Більшість у списку - жінки і діти (137 дітей - у віці до 3- х років). Серед розстріляних 29 вересня 1941 жителів Подолу, крім євреїв, 13 українців, 8 росіян, татарин, мадяр, білорус, литовець і полька . Номер 58 у списку - поляк Вольський Станіслав, розстріляний разом з родиною 1 жовтня 1941 за спробу врятувати дружину - єврейку і свою маленьку доньку (проживав по вулиці Оболонській , 43 , кв.2) . Номер 1374 списку - черниця - українка (ім'я в документі не вказано ) з вулиці Воздвиженської, 25, кв.12 - розстріляна 24 жовтня 1943, незадовго до звільнення Києва...
Всі вищезгадані документи було представлено на відкритті документальної виставки в оригіналі.





 На церемонії відкриття виставки були присутні В.Р. Нахманович – відповідальний секретар громадського комітету для вшанування пам`яті Бабиного Яру, 
Г.А. Козлова – завідуюча Деміївської бібліотеки м. Києва, відомий києвознавець М.Б. Кальницький, редактор журналу «Київщина» Т.М.Соловець, представники громадськості та науковці м. Києва та області.

 Відкрила документальну виставку з нагоди жалобного дня початку масових розстрілів у Бабиному Яру директор архіву С.А. Каменєва. Були показані кадри з фільму «Бабин Яр», слайди щодо трагедії, покладені на музику Вольфганга Амадея Моцарта «Реквієм». Начальник відділу використання документів та інформаційних технологій кандидат історичних наук О.М. Бєлая провела екскурсію по документальній виставці, представила присутнім оригінали документів – списки розстріляних по Петрівському (Подільському), Ленінському районам м. Києва, складені працівниками відповідних райкомів Компартії України міста на підставі опитувань жителів Києва у 1943-1944 роках, показання та пояснення колишніх в`язнів Сирецького концтабору та свідків, наданих до НКВС у листопаді 1943 року.

Всі присутні вшанували пам`ять розстріляних у Бабиному Яру хвилиною мовчання.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар