Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 4 листопада 2013 р.

Вікно  в  Європу


2 листопада 2013 року в 15:00 у приміщенні бібліотеки «Деміївська» відбулася ХХІ літературно-музична вітальня «Свет превращается в строку», незмінним натхненником та організатором якої є київський поет Наталія Савіна. Втім, цього разу програма Вітальні була дещо незвичною.
Передусім вона була ознаменована знаковою подією літературного життя України – виходом у світ нової, справді підсумкової збірки поезій члена Національної Спілки письменників України Василя Дробота «Лирика». Привітанням її автора, який власне й приніс із собою не лише звістку про вихід сподіваної книжки, але і її сигнальний примірник, й розпочався цей мистецький вечір.
Гостями ХХІ Вітальні стали не тільки окремі митці й літератори, але й ціла літературна студія - «Вікно в Європу». Власне презентації цієї студії та її доробку було присвячено першу частину Вітальні. Наразі її керівник Олена Зінченко є відомим есеїстом,  письменником та драматургом й до того ж – регіональним представником Київського Міжнародної Гільдії Письменників (МГП) у місті Києві (основу Гільдії складають літератори, вихідці з колишнього СРСР, які нині проживають у Німеччині).

О.Зінченко
О.Різник
В.Дробот
 О.Зінченко продемонструвала декілька документальних відеострічок про діяльність МГП, з яких глядачі дізналися чимало нового про те, чим живе діаспора за кордоном (зокрема, у Німеччині й Хорватії), її літературні й мистецькі  об’єднання та фестивалі, що нині діють у країнах Євросоюзу. Крім того, було продемонстровано й видання Гільдії, зокрема, літературний часопис «Новий ренесанс», в одному з чисел якого вміщено  яскравий, змістовний есей О.Зінченко про Василя Дробота                          
                           Друга частина була власне літературно-мистецькою. Перше слово надали головному «винуватцю» ХХІ Вітальні Василю Дроботу, а разом з ним – відомих авторів-виконавців у жанрі бардівської пісні Євгенію Зенюк і Олександра Різника,які продемонстрували свої пісні на поезії В.Дробота.


В.Гутковський


Є.Зенюк



Слово мали:
Олександр Різник, який яскраво, з природнім артистизмом та неабияким хистом «тримати аудиторію» прочитав низку власних поезій і продемонстрував ще одну пісенну новинку – власну авторську інтерпретацію (рімейк) відомої пісні з кінофільму «Дівчина без адреси» «О чем я печалюсь…» (композитор А.Лепін), до якої О.Різник написав власний текст.
Наталія Савіна, яка так само артистично і натхненно продемонструвала низку власних поезій, а завершився її виступ піснею «Молитва», яку вона виконала разом з автором музики О,Різником.
Євгенія Зенюк – одна з найяскравіших нині представниць «пострадянської хвилі» російської бардівської пісні. Поряд із власними поезіями, вона показала й відому свою пісню на поезії Наталії Савіної «Сожженные мосты», що стала справді ліричною кульмінацією ХХІ Вітальні.
Не втримався від слова і не заявлений у програмі відомий київський поет Володимир Гутковський, який дав захоплену оцінку побаченому, і розповів чимало цікавого про нові літературно-мистецькі події Києва.
Ю.Шейченко
Завершилася Вітальня виступом її дебютантки, члена МГП, молодої російської поетеси Києва (і сподіваємося, його літературної надії)  Юлії Шейчєнко.        

Немає коментарів:

Дописати коментар