Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 20 листопада 2014 р.

Україна вільна!

20 листопада 2014 року в бібліотеці "Деміївська" відбувся захід, присвячений 70-річчя визволення України від гітлерівських окупантів. Захід проводився спільно з  Державним архівом Київської області для учнів 9-го класу спеціалізованої школи  І-ІІІ ст. з поглибленим вивченням французької мови № 110.

Співорганізаторами заходу є Міжнародна громадська організація «Інтернаціональний Союз».

            
Вступне слово зав.бібліотекою Г.Козлової
Документальну виставку "УКРАЇНА ВІЛЬНА!.." приурочено до 70-ої річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників. Захід відкрила заступник ДАКО Бойко Галина Василівна. Вона зазначила, що на цьому заході буде представлено екранізовану виставку цифрових копій архівних документів, які зберігаються у державному архіві з даної тематики.
Бойко Галина Василівна
Презентувала виставку співробітник ДАКО Коваленко Ірена Яківна.
  В своїй розповіді Ірена Яківна зазначила, що в роки Другої світової війни величезних людських і матеріальних втрат, Україна зробила неоціненний внесок у перемогу над фашистською Німеччиною і її союзниками.
Протягом визвольних операцій у 1944 р. на Україні загинуло понад 3,5 млн. воїнів! Неоціненну допомогу воїнам надавали радянські партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу. Активні дії проти німецьких окупантів вели також і загони УПА. Великий внесок у перемогу зробили також працівники тилу, вчені, медики, діячі літератури і мистецтва.
Українці в роки Другої світової війни билися проти гітлерівської Німеччини і її союзників у складі Радянської армії, антинацистського руху Опору (на території України і окупованих країн Європи), у складі американської, канадської армій, австралійських частин.
У збройній боротьбі проти ворога брало участь понад 6 млн. українців. Кожен третій із них загинув на фронті, кожен другий із тих, що залишилися в живих, став інвалідом. Загалом людські втрати України у війні склали понад 10 млн. військових і цивільних осіб.
Матеріальні втрати України досягли 1,5 трильйонів крб. Було зруйновано: 714 міст і містечок, 28 тис. сіл, 16 150 промислових підприємств, 18 тис, медичних закладів, 33 тис. закладів освіти...
Серед військового керівництва СРСР було немало українців. Найбільш відомі із них - А.Єременко, С.Тимошенко, Р.Малиновський, І.Черняховський, П.Рибалко, К.Москаленко та інші. З 15 фронтів, які діяли в період радянсько-німецької війни, більше половини очолювалися маршалами і генералами - українцями за походженням.
На виставці окремою рубрикою представлено «Інтернаціональна боротьба за спільне визволення України», де презентовано документи, зокрема й фотодокументи, про роль інтернаціональних формувань у визволенні нашої Батьківщини. Особлива увага приділяється діяльності 1-ї окремої Чехословацької бригади (згодом армійського корпусу) Людвіка Свободи та 1-ї Польської піхотної дивізії ім. Т. Костюшка (згодом 1-ї Польської армії (Війська Польського)) Зигмунта Берлінга. Тут представлені газетні статті про нагородження чехословацького та польського військових підрозділів та окремих бійців орденами та медалями Радянського Союзу, відомості про зустрічі на вищому рівні, постанови РНК СРСР та УРСР про забезпечення сімей загиблих польських воїнів та встановлення меморіальної дошки на будинку, де був розміщений штаб Л. Свободи, фотографії Героя Радянського Союзу Яна Налєпки, післявоєнні фотографії учасників тих подій тощо.
28 жовтня 1944 р. територія України була остаточно визволена від німецьких загарбників.


Немає коментарів:

Дописати коментар