Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 19 лютого 2015 р.

"Життя прожив, та я іще живу"


"Вчився я пісень дзвінкої щирості
в солов'їв у рідному гаю.
Як же можна не поетом вирости
в цьому мелодійному краю?.."
                                                                       Абрам Кацнельсон "Україні"
                                                                                        
            18 лютого у читальній залі бібліотеки "Деміївська" відбувся літературний вечір, присвячений життю і творчості відомого українського поета Абрама Кацнельсона.
            Зі вступним словом виступила зав. бібліотекою Галина Козлова.
         Про життєвий та творчий шлях Абрама Ісаковича розповів наш постійний читач, громадський діяч Юрій Косенко.
                Абрам Кацнельсон народився 1 січня 1914 року в місті Городня на Чернігівщині в родині вчителя математики."Малим я слухав чудові українські пісні й вірші... Мене заполонила українська мова, її музичність..." - так пояснив свій вибір творчого шляху Абрам Ісакович.
 Автор багатьох збірок віршів та книжок про віршознавство, Абрам Кацнельсон мав щастя багато років близько спілкуватися з сучасними йому корифеями української поезії : Павлом Тичиною, Максимом Рильським, Володимиром Сосюрою, Миколою Бажаном. Він надрукував  статті й спогади про їхню діяльність. Впродовж багатьох років керував семінарами молодих поетів при Спілці письменників України, багато з його учнів стали відомими майстрами слова. Зачитуючи присутнім  рядки з листів до поета відомих українських письменників Олеся Гончара, Яра Славутича, Марти Тарнавської, Петра Осадчука, Юрій Косенко звернув увагу на те, з якою повагою та теплотою вони звертаються до Майстра.
У 1984 році поет отримав літературну премію імені Максима Рильського. Про цю визначну подію в його житті розповіла старший науковий співробітник літературно-меморіального музею Максима Рильського Тетяна Морітко.
                       Зі спогадами про особисте знайомство з Абрамом Кацнельсоном розповів керівник Єврейського Фонду України Аркадій Монастирський.
                  По закінченні заходу Аркадій Ілліч від імені Фонду подарував бібліотеці книги.

Вірші Кацнельсона читає Галина Козлова
Подяка від імені колективу бібліотеки

Біля  книжкової  виставки
                  "Щоб бути українським поетом, не досить народитися в Україні і довгі роки жити її життям... Щоб бути українським поетом від Бога - треба, як птиця, вільно купатися у повітрі співучої української мови, вільно гойдатися у її хвилях, розчинятися у її стихії. Але щоб бути українським поетом євреєві, треба  мати усі попередні таланти, плюс - ангельську душу! Такою людиною-душею був талановитий український поет і надзвичайна людина - Абрам Кацнельсон"   
                                                                                                                    Олександр Бураковський


Немає коментарів:

Дописати коментар