Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 19 грудня 2017 р.

Українець - класик японської літератури

                                 "Переконаний: головне призначення людини у цьому світі - творити добро, жити для інших!"
                                                            Василь Єрошенко
    Його ім'я стоїть в японській енциклопедії поруч з іменами прославлених письменників і діячів культури. В Японії видавалися його трьох- і п'ятитомне зібрання творів, кілька книг про нього. Жителі Країни Сонця, що сходить, називали його "Еросієнко".
     Хто ж він, українець, про якого майже не знають в Україні? На жаль, поки лише фахівці, котрі присвятили себе дослідженню неоціненної спадщини, яку залишила нам ця, без перебільшення, дивовижної долі людина, можуть сказати, що це - талановитий письменник-символіст першої половини ХХ століття, літературна спадщина якого потребує подальших досліджень. А він був не тільки письменником, поетом, прозаїком, драматургом і публіцистом, але й етнографом, знавцем іноземних мов, педагогом, музикантом, великим гуманістом і патріотом.
  У Рік Японії в Україні, до 65-х роковин від дня смерті Василя Єрошенка, в читальній залі бібліотеки розгорнута виставка, присвячена Людині, якою нині може пишатися Україна. 




Портрет Василя Єрошенка,  написаний "японським Ренуаром" Накамура Цуне, вважається кращою роботою художника. Сам В. Єрошенко казав, що згоден віддати рік свого життя за те, щоб побачити картину. Полотно зберігається в Національному музеї сучасного мистецтва в Токіо, є його візитною карткою і являється одним з шедеврів японського живопису західного напрямку.

Немає коментарів:

Дописати коментар