Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятницю, 23 серпня 2019 р.

Історичні знамена


День Державного Прапора України — державне свято України. Відзначається щорічно 23 серпня. Державний прапор є національним символом нашої держави. Під ним українці йшли до проголошення самостійності, тому для України як держави, природнім є вияв пошани до своєї національної символіки, а саме до прапора.

Події знакового для української державності дня 24 серпня 1991 року знані багатьом із нас. Як відомо, проголошення Акту про незалежність України супроводжувалось несподіваним внесенням народними депутатами-"рухівцями" величезного синьо-жовтого прапора до сесійного зали Верховної Ради. Та, мабуть, відомо не всім, що історичний для України стяг було пошито саме в Івано-Франківську і що до цієї події причетний читач нашої бібліотеки, український дипломат, тимчасовий повірений у справах України в Азербайджанській Республіці (2010-2011), керівник Торгово-економічної місії при Посольстві України в Азербайджанській Республіці Мирослав Тарасович Блащук. 

Очевидець тих подій відомий письменник і громадський діяч народний депутат України Верховної Ради першого скликання Степан Пушик стверджував, що прапор був пошитий в Івано-Франківську: "І не лише він, а й той прапор, що 24 липня 1990 року був піднятий перед Київрадою".
За словами Степана Григоровича, у 1990 році Івано-Франківська обласна рада вирішила пошити синьо-жовті знамена для місцевих районних і сільських рад. Відповідну матерію для них знайшли у Києві на Дарницькому шовковому комбінаті. Звідти два кілометри
Із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим
синьої і два кілометри жовтої тканини привезли на Івано-Франківську швейно-галантерейну фабрику. Тут з неї пошили близько тисячі українських національних прапорів для держустанов області, а також два величезні полотнища для Києва. Щоб ці знамена не потрапили до рук міліціонерів чи "кадебістів", вирішили везти їх до столиці окремо: один - поїздом, а другий - літаком.
"Так сталося, - розповідав Степан Пушик, - що я летів до Києва одним рейсом з Мирославом Блащуком. Дорогою він зізнався, що в його великій сумці синьо-жовтий прапор. Маючи як тодішній депутат Верховної Ради статус недоторканності, я супроводжував Мирослава аж до готелю "Москва" (нині "Україна"). Обидва прапори були благополучно доставлено до штаб-квартири Руху".
Як стверджував Степан Григорович, один з них 24 липня 1990 року піднято перед Київрадою. А інший прапор через рік - 24 серпня 1991 року - урочисто внесли до Верховної Ради, щойно депутати проголосували за Акт про незалежність України.
Джерело: Назарчук, Д. Історичні знамена пошито в Івано-Франківську// Голос України.-2007.- 23 серпня.
Мирослав Блащук: Наш прапор до зали ВР вносив Чорновіл// Край.-2014.-27 березня. с.6-7.

Немає коментарів:

Дописати коментар