Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

суботу, 21 вересня 2019 р.

День в історії. Постаті

21 (9 за ст.ст.) вересня 1832 року в с. Неменка Липовецького повіту Київської губернії, в родині сільського дяка народився український композитор і поет-перекладач Петро Іванович Ніщинський (псевдо Петро Байда). Освіту здобув у Київському духовному училищі, в якому вивчав і музично-теоретичні дисципліни. Юнак мав добрий голос і співав у хорах. З дитинства він добре знав і любив народну пісню.
   Після закінчення навчання кілька років працював півчим церкви російського посольства в Афінах, де закінчив університет і здобув учений ступінь магістра. Повернувшись на Батьківщину, Ніщинський викладав російську й грецьку мови в гімназіях. Був людиною передових поглядів. Довгі роки підтримував творчі зв'язки з передовими діячами української культури - М. Кропивницьким, М. Лисенком,  І. Карпенко-Карим, П. Саксаганським, С. Руданським.
 Працюючи з хоровими колективами, Ніщинський займався літературою, композицією. З-поміж його літературних праць відомі перші переклади з оригіналу українською мовою зразків античної літератури - "Одіссея", "Антігона". Йому належить переклад грецькою мовою "Слова о полку Ігоревім".
"З великою любостю прочитав одним духом цілу 
половину "Одісеї" в переспіві Петра Байди", - писав Іван Франко.
   Музична спадщина П.І. Ніщинського вичерпується кількома обробками українських історичних пісень ("Про козака Софрона", "Ой п'є Байда" й ін.), двома романсами ("Порада" та "У діброві чорна галка"), музичною картиною з народного життя "Вечорниці" (на власний текст), написаною 1875 року для другою п'єси Т. Шевченка "Назар Стодоля".
   Помер П.І. Ніщинський 16 березня 1896 року в с. Ворошилівка на Поділлі.
У Солом'янському районі міста Києва з 1957 року існує вулиця Петра Ніщинського. Також його ім'ям названі вулиці в Одесі, Іллінці, Вінниці.
Джерело: Олексюк, О. Українська мова для митців/О.М. Олексюк.- Київ: Зовнішня торгівля, 2011. - с.67-70.
Пархоменко, Л.  Петро Ніщинський. - Київ: Музична Україна, 1989.
Очеретний, В. Творець невмирущої "Зозулі"//Українська культура. - 2003. - № 5. - с.40.

Немає коментарів:

Дописати коментар