Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 23 січня 2020 р.

8 типів кібербулінгу

    Кібербулінг - це новітня форма агресії, що передбачає жорстокі дії, щоб дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж.


Перепалки, або флеймінг - обмін короткими гнівними й запальними репліками між двома чи більше учасниками, які використовують комунікаційні технології. Частіше за все розгортається в "публічних" місцях Інтернету, на чатах, форумах, дискусійних групах, інколи перетворюється на затяжну війну.
Напади, постійні виснажливі атаки - найчастіше це залучення повторюваних образливих повідомлень, спрямованих на жертву (сотні СМС-повідомлень на мобільний телефон, постійні дзвінки) з перевантаженням персональних каналів комунікації. На відміну від перепалки, атаки більш тривалі й односторонні.
Обмовлення, зведення наклепів - розповсюдження принизливої неправдивої інформації з використання комп'ютерних технологій. Це можуть бути і текстові повідомлення, і фото, і пісні, які змальовують жертву в шкідливій, інколі сексуальній манері.
Самозванство - переслідувач позиціонує себе як жертву, використовуючи її пароль доступу до її аккаунту в соціальних мережах, блогу, пошти, системи миттєвих повідомлень тощо, а потім здійснює негативну комунікацію.
Ошуканство, видурювання конфіденційної інформації та її розповсюдження - отримання персональної інформації в міжособовій комунікації й передавання її (текстів, фото, відео) в публічну зону Інтернету або поштою тим, кому вона не призначалась.
Відчуження, ізоляція. Будь-якій людині притаманно сприймати себе в якійсь групі, або поза нею. Що більше людину вилучають із взаємодії, то гірше вона себе почуває й більше падає її самооцінка. Онлайн-відчуження можливе в будь-яких типах середовищ, де використовують захист паролями, формують список небажаної пошти або список друзів.
Кіберпереслідування - це дії з прихованого вистежування переслідуваних і тих, хто "тиняється без діла" поруч, зазвичай зроблені нишком, анонімно, з метою організації злочинних дій на кшталт спроб згвалтування, фізичного насильства, побиття. Відстежуючи через Інтернет необережних користувачів, злочинець отримує інформацію про час, місце й усі необхідні умови здійснення майбутнього нападу.
Хепіслепінг - відносно новий вид кібербулінгу, який почався в англійському метро, де підлітки, прогулюючись пероном, раптом ляскали одне одного, тоді як інший учасник знімав цю дію на мобільну камеру. Пізніше за будь якими відеороліками, у яких записано реальні напади, закріпилась назва хепіслепінг. Інша форма хепіслепінгу - це передавання сюжетів мобільними телефонами. Хоч він іноді починається як жарт, але може завершитись трагічно. Так з'явилось поняття булліцид - загибель жертви внаслідок булінгу.
Основним профілактичним напрямом є формування загальної медіакультури у сфері користування інформаційно-комунікаційними технологіями через запровадження спільних правил, створення громадської думки і здорової спільноти. Профілактична робота має зменшити страждання й довготривалі негативні психологічні наслідки жертв цькування, запобігти ескалації терору й непоправним трагедіям.

Джерело: Найдьонова, Л. Кібербулінг : способи розпізнання й захист дитини // Школа. - 2018. -  № 6. - с. 54-68.

Немає коментарів:

Дописати коментар