Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 19 лютого 2020 р.

Кіт Шредінгера

"Кіт Шредінгера".   Малюнок Нікіти  Кухарука
Кіт Шредінгера*, герой однойменного уявного експерименту (1935 рік), часто з'являвся на сторінках книжок, у серіалах та художніх фільмах.
* Кіт Шредінгера — герой відомого уявного експерименту Ервіна Шредінгера, в якому цей кіт повинен перебувати рівночасно у двох станах — живий і мертвий.Уявного кота поміщено в коробку, перебуваючи в якій, він із імовірністю 0,5 живий та 0,5 — мертвий. Згідно з принципами квантової механіки, кожна елементарна частинка рівночасно може перебувати в кількох станах. Так само й кіт Шредінгера в умовах експерименту може бути живий і мертвий водночас, допоки хтось не відчинить коробку й не визначить живий кіт чи ні. Відмінність кота від елементарної частинки в тому, що кіт є макроскопічною фізичною системою.
 Письменник-фантаст Геймен Нейл Річард  в своїй книзі "Американські боги" писав: "Якщо не відкривати коробку, для того, щоб погодувати кота, то ми отримаємо два різні типи смерті", а Роберт Антон Вілсон написав трилогію новел, що відома під загальною назвою "Трилогія кота Шредінгера".
   Зокрема кота згадувано у стрічках: "Рік та Морті" (мультсеріал), "Теорія великого вибуху" "Зоряна брама", "Згадай, що буде", "Доктор Хаус", "Футурама", "Кісткі" та ін. Згадки про кота можна знайти в книжках Террі Пратчетта.  
  А наш  читач, учень 10 класу ліцею "Голосіївський" № 241 Нікіта Кухарук,  продовжив цю тему, втіливши свою уяву в малюнок,  з яким ми пропонуємо ознайомитись і вам.

Е́рвін Ру́дольф Йо́зеф Алекса́ндер Шре́дінгер (нім. Erwin Rudolf Josef Alexander SchrödingerМФА: [ˈɛrviːn ˈʃrøːdɪŋɐ]; 12 серпня 1887Відень — 4 січня 1961, там само) — австрійський фізик-теоретик, один із творців квантової механіки. Лауреат Нобелівської премії з фізики (1933). Член низки академій наук світу, зокрема, іноземний член Академії наук СРСР (1934). (З Вікіпедії)

Немає коментарів:

Дописати коментар