Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 15 червня 2021 р.

Обличчя і душа українського поетичного кіно

 

Вавілон ХХ, 1979. Режисерський дебют І. Миколайчука

15 червня 2021 року Україна відзначає 80-річчя від дня народження Івана Миколайчука.

Зі спогадів Леоніда Осики : "Я досить швидко здружився з ним, - у поїздках, як правило, ми жили в одному номері. Хоч доти жили в різних світах - я в Києві, на Солом'янці, він у своїх горах, на своєму Черемоші. Це перше, що зачарувало в ньому тоді. Пригадую, як смішно костюмерша порівнювала Миколайчука з... Шевченком. "Іван не такий, як решта, що прийдуть й порозкидають завжди одяг. Іван тихо зайде, привітається, роздягнеться, поскладає все акуратно... Шевченко!" А в групі "Тіней" він одразу вразив тим, як гуцульські штани надівав, гачі називаються. Усі з тими гачами довго возилися, вповзаючи, вкручуючись у них. А Іван якось підскочив, раз - і в штанях! А легінь, а красень! "Робін Гуд! Робін Гуд!" - не раз вигукував Параджанов. Аж Іван поцікавився : хто ж такий?..

У тім то й справа : йому не треба було шукати в собі Палійчука і навіть Шевченка, в ньому одразу вгадувалася та особлива природа, що визначає українця, його національний характер, його традиційні моральні цінності".

Вавілон ХХ, 1979. Іван Миколайчук зіграв роль сільського філософа Фабіана.

Джерело: Брюховецька, Л. Леонід Осика/ Лариса Брюховецька. - Київ : Видавничий дім "Академія", - с.193-194.

Тримбач, С. Кіно народжене Україною. Альбом антології українського кіно / Сергій Тримбач. - Київ : Техніка, 2016. - с.280-281.

Немає коментарів:

Дописати коментар