Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 18 січня 2022 р.

День в історії. Постаті

Іван Труш

 18 січня 1869 року в селі Висоцькому Бродівського повіту на Львівщині в родині бідного сільського кравця народився український живописець Іван Іванович Труш. Професійну освіту здобув у Краківській художній академії. Саме в її стінах молодий митець оволодів навиками  реалістичного рисунка, навчився тонко моделювати форму й відчувати колір, значною мірою збагнув таємниці пленеру. Все це дозволило йому згодом виробити власну, глибоко оригінальну творчу манеру й стати одним з найвидатніших живописців свого часу.

Іван Франко

Після закінчення академії Іван Труш повернувся в Україну й оселився у Львові. Тут, на рідному грунті й розквітнув його живописний талант. Важливу роль у формуванні естетичних поглядів І. Труша   відіграв Іван Франко. Зі свого боку, художник виявляв щиру любов і повагу до Івана Яковича Франка, свідченням чого, зокрема, є ціла серія любовно виконаних ним високомистецьких портретів письменника.

Маркіян Шашкевич

Особливу цінність в потретній спадщині І.Труша посідають портрети видатних діячів української національної культури : Івана Франка, Михайла Драгоманова, Лесі Українки, Івана Нечуй-Левицького, Миколи Лисенка, Маркіяна Шашкевича, а також членів родини митця, зокрема його дружини Аріадни - дочки Михайла Драгоманова, яку художник портретував багато разів і з особливим натхненням. 

Іван Труш з однаковим успіхом виступав у різних живописних жанрах і, зокрема, - в побутовому жанрі. Передусім Іван Іванович відомий своїми творами гуцульського циклу. Протягом всього свого життя художник неодноразово відвідував Гуцульщину, вивчав оригінальний побут і поетичні звичаї верховинців, характерні типи жителів Карпат.

Портрет Лесі Українки

Дослідники творчості Івана Труша справедливо відзначають виняткову одухотвореність створеного художником образу Лесі Українки, підкреслюючи, зокрема, багатозначність погляду портретованої, передача якого доступна далеко не всім митцям.
Винятково активною і плодотворною була діяльність І.І. Труша в галузі організації культурно-мистецького життя в Галичині. Поряд з Іваном Франком він був тим центром, навколо якого групувалися культурні сили краю. Виступав І.  Труш і як літературний та художній критик, сприяючи своїми виступами пробудженню в народі національної самосвідомості та інтересу до рідної культури й мистецтва.
Іван Труш "Захід сонця в лісі"
У Львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького зберігається картина Івана Труша "Захід сонця в лісі". Незважаючи на те, що це порівняно ранній твір художника, мистецький рівень його досить високий. Світло, що ллється з глибини композиції, створює виняткової сили живописний ефект. Підкреслений реалізм, витонченість колориту та висока техніка виконання роблять цей твір митця помітним явищем у всьому українському пейзажному живописі.
Саме Івану Івановичу Трушу належить слова : "Нам треба стояти… ногами на нашій землі, головою бути в Європі, а руками обхоплювати якнайширше справи української нації".

Помер Іван Іванович Труш 22 березня 1941 року в Львові. Похований на Личаківському кладовищі.

Джерело: Жаборюк, А. Український живопис останньої третини ХІХ - початку ХХ століття/ Анатолій Жаборюк. - Київ - Одеса: Либідь, 1990. - с. 244-259.

Немає коментарів:

Дописати коментар