Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 19 квітня 2023 р.

Зберегти сьогодні, щоб не втратити назавжди

18 квітня щорічно відзначаються Міжнародний день пам'яток і визначних місць (встановлений рішенням Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО у 1983 р.) та День пам’яток історії та культури (встановлений в Україні відповідно до Указу Президента України від 23 серпня № 1062/99).
Києвознавець Аркадій Третьяков
18 квітня 2023 р. в бібліотеці Деміївській Голосіївського району міста Києва (Голосіївський проспект, 46/1) цій даті було присвячено зустріч читачів з цікавими особистостями.
Відомий український києвознавець, автор декількох культурологічних путівників столичних вулиць Аркадій Павлович Третьяков презентував своє нове видання «Будівництво Міського театру в Києві» (Київ, Кий, 2022). В книзі, що містить 100 унікальних світлин, подано хронологію історії спорудження приміщення Міського театру в Києві (нині Національний театр опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка) на основі архівних документів, періодичних видань 1889-1914 рр. За 1897-1901 рр. будівництва кияни отримали величний театр в стилі неоренесанс з вишуканими інтер'єрами, в яких поєдналися класичний стиль з віденським модерном, що зустрічається в архітектурі багатьох споруд великих європейських міст. Будівництвом театру за проектом академіка Віктора Шрьотера керував академік архітектури Володимир Ніколаєв, помічник – архітектор Олександр Вербицький. Сьогодні Національний театр опери та балету ім. Т.Г. Шевченка на вул. Володимирський, 50 має статус пам’ятки архітектури, історії та мистецтва та по праву є однією з візитівок Києва.

Євніка Ліньова
Історикиня, археологиня, науковиця Євніка Анатоліївна Ліньова наприкінці 90-х – початку 2000-х стала співзасновницею Державної служби охорони культурної спадщини в Україні, екс-заступницею Голови Служби (2003 р.). Завдяки 25-річному досвіду викладання в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, участі у багатьох археологічних експедиціях як в Україні, так і за її межами, є співавторкою першого україномовного посібника «Античний світ українського причерномор’я» (Київ, 1999) та авторкою понад п’ятдесяти наукових праць. Пані Євніка докладно розповіла про колосальні зусилля фахівців по роботі з охорони пам’яток історії та культури, про підготовку і погодження документів по внесенню до списку ЮНЕСКО важливих об’єктив культури України. Наголосила на необхідності продовження цієї роботи, важливість якої надзвичайно зросла у воєнний час.
Співорганізатори, координатори, учасники заходу – Бібліотека "Деміївська" Голосіївської ЦБС міста Києва та Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого.



Пост-реліз підготувала головний бібліотекар
Відділу обслуговування користувачів НБУ ім. Я. Мудрого Тетяна Скирда

Немає коментарів:

Дописати коментар