Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 23 грудня 2014 р.

Петриківський розпис - краса традицій тут і зараз

                    20 грудня 2014 року у читальній залі бібліотеки відкрилася виставка "Мистецтво народжене любов'ю" родинної династії майстрів петриківського розпису у складі Марфи Тимченко, її доньки Олени Скицюк і онуки Оленки Кулик. Визначним лідером цього творчого колективу є Марфа Ксенофонтівна Тимченко - народний художник України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, лауреат премії імені Катерини Білокур, член Національної спілки художників України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Про Марфу  Ксенофонтівну сказано і написано немало. У 2004 році  Марфі Тимченко  присвячена стаття в книзі "Українки в історії", а у 2007 році  вийшов її життєпис - книга "Марфа Тимченко" в серії "Видатні майстри українського народного мистецтва".
                    Марфа Ксенофонтівна - учасниця багатьох міжнародних і всеукраїнських виставок іще від 1948 року. ЇЇ роботи експонувалися на міжнародних виставках у Бельгії, Австралії (двічі), Італії, Туреччині, Японії, Франції, Голландії, Португалії та в багатьох інших країнах світу. Від сьогодні ці твори наповнюють красою та казковими мотивами багату традиціями Деміївську бібліотеку. 

                Захід відкрила зав.бібліотекою Г.Козлова. Вона розповіла, що Марфа Тимченко народилася у 1922 році у с. Петриківка на Дніпропетровщині, яке славиться народними майстрами декоративного розпису. Мистецтво малювання має тут глибоке коріння. У ХУІІІ ст. на ці землі прийшли запорізькі поселенці. Вони почали будувати світлі саманні та глиняні хати, побілені крейдою, підведені кольоровою глиною. Декоративний розпис на Придніпров'ї виник як мистецтво мальованої хати. Подальшим етапом придніпровського розпису стала широко відома "мальовка" - розпис на папері. У ній, як і в декоративному стінопису, ясно виступають традиційні особливості - образне осмислення рідної природи та її декоративна інтерпретація.
               Марфа Тимченко закінчила свій життєвий шлях у 2009 році, але її справу сьогодні продовжують рідна донька Олена Скицюк і онука Оленка Кулик, які є також членами Національної спілки художників України і картини яких представлені на виставці "Мистецтво народжене любов'ю".
                 Олена Іванівна у своїй розповіді про матір зазначила, що Марфа Ксенофонтівна мала особливе бачення, виконуючи чудові декоративні композиції на папері, полотні, картоні та фарфорі, з непересічним поданням елементів петриківського орнаменту. Завдяки природному відчуттю краси ліній і барв, вона постійно винаходила і додавала щось своє, унікальне, надаючи орнаментальним мотивам своєрідної величі і чаруючої краси.
















                 Виставка діятиме до 31 січня 2014 року. Запрошуємо всіх бажаючих доторкнутися до одвічно прекрасного - мистецтва народженого любов'ю!

Немає коментарів:

Дописати коментар