Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 29 березня 2016 р.

В житті ніколи неправді не служив...

         22 березня 2016 року у бібліотеці "Деміївська" відбулася презентація виставки архівних документів "Троянди й виноград Максима Рильського" (до 121-ої річниці від дня народження класика української літератури).

                      На захід були запрошені студенти Київського коледжу міського господарства Академії муніціпального управління зі своїми викладачами.
                       У своєму вступному слові зав.бібліотекою Галина Козлова звернула увагу на унікальність цієї виставки: було презентовано близько 30 електронних копій документів Державного архіву Київської області.
            Виставку, яка складалася з трьох тематичних блоків, презентувала заступник директора Державного архіву Київської області Галина Василівна  Бойко.
            Основна частина архівних документів вперше була представлена широкому загалу у минулому році (до 120-річчя від дня народження поета), зокрема, відомості про родовід Максима Рильського, початок його трудової діяльності, драматичні події в житті поета у 30-50 р.р. ХХ століття.
У тематичному блоці «Родовід поета Максима Рильського» представлені герб і родовід дворян Рильських, план їх родового маєтку – містечка Романівки, автографи пращурів поета.
На  презентації були представлені оригінали дворянських родоводних книг з родоводом Рильських, газет 40-х років ХХ століття з публікаціями поета, рукописів М.Т.Рильського.
Розділ «Максим Рильський. Становлення» присвячений дитинству, юності та першим крокам самостійного життя поета, набуттю ним педагогічного досвіду у 1-й та 2-й трудових залізничних школах в м. Києві. Звертає на себе увагу документ, що підтверджує роботу Максима Рильського саме у 1-й трудовій залізничній школі, оскільки цей факт у відомих біографічних джерелах не висвітлений.
Найбільш драматичним подіям у житті поета присвячений розділ «Життя і діяльність Максима Рильського. 30-60-ті рр. ХХ ст.». Цей період, пов’язаний з ув’язненням поета до Лук’янівської тюрми м. Києва та подальшим зламом його світогляду, відмовою від спостерігальної позиції щодо радянської дійсності та переходу до активної співпраці з владою. Але «терези», на які були покладені життя і творчість поета, не раз хиталися у бік паплюження і нищення його як особистості за надуманими звинуваченнями в українському буржуазному націоналізмі, «захвалюванні» інших опальних авторів тощо. Розгортання цькування М.Т.Рильського у другій половині 40-х – на початку 50-х рр. висвітлено на підставі документів партійних організацій: Спілки Радянських письменників України, Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН України, Київського обкому КП(б)У. Разом з тим, перша половина 40-х років – період найбільшого творчого злету та оцінення праці М.Рильського, що знайшло відображення у невідомому широкому загалу документі – пропозиції щодо представлення його до нагородження медаллю «За оборону Москвы». Завершує показ екранізованих копій архівних документів рукопис однієї з останніх книг М.Рильського, його творчого та етичного заповіту прийдешнім поколінням, - «Вечірніх розмов», з правками редактора і самого автора (оригінал зберігається в Державному архіві Київської області).
         Коротко про Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського розповіла старший науковий співробітник музею Тетяна Морітко.
        Наприкінці заходу заступник директора ДАКО Галина Бойко подарувала бібліотеці, коледжу і музею скановані копії документу "Родословна та докази про дворянство Рильських. Герб Остоя", оригінал якого зберігається у фондах Державного архіву Київської області.
Фото на пам'ять з викладачами Київського коледжу міського господарства

Немає коментарів:

Дописати коментар