Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 31 серпня 2016 р.

Літературно-вишивальне спілкування: підсумки літа



Впродовж літа тривало Літературно-вишивальне спілкування на Деміївці, яке поєднує культуру читання, знайомство з книгою та традиційним українським вишиванням.

Вишивка як ознака національної ідентифікації українців присутня в одязі, в оздобленні інтер'єру, зокрема, зали абонементу бібліотеки, де нині експонується виставка вишитих виробів.... бібліотекаря! 

В передмові до 5-го видання "Українських узорів" (1927) Ольга Петрівна Драгоманова-Косач (Олена Пчілка) звертається до свої читачів (орфорграфія та пунктуація збережені):

"Потреба в таких зразках, чисто народніх українських -- велика, бо й зразки вишиванок, так само як твори народнього слова, або пісні, можуть псуватися, калічитись. До сього псування чимало прилучилися, призвели, ті "премії", мальовані листочки з визирунками, що ними обгортають, наприклад, брусочки мила, то-що. Такі зразки стилю спотвореного, з тим неподобним зуб'ям, та ляпаними здоровими квітами, (трояндами, "рожами"), можна побачити вже не тільки на вишиванках у городянок, (на рушниках, на сорочках), а й на вишиванках селянських; (иноді такі визирунки йшли й з "модних журналів").
Бажано, щоб наші вишиванки зоставалися при своїй давній, властивій їм, красі. Українські вишиванки придбали собі добру славу не тільки по-за селами в наших краях, а й по чужих країнах -- продаються в таких світових осередках, як Берлін, Париж, Лондон, або й в Америці.
Зразки вишиванок українських давно звернули на себе увагу й людей учених, бо й на таких зразках народнього мистецтва, як зразки всякого оздоблення одежі, то-що, можна побачити зв'язок мистецтва одного народу з иншими, з його освітою й творчістю; а це становить цілу історію освітніх зв'язків, -- та показує при тім і особливості, властиві окремому народові в його мистецтві..."

Вплив книги та бібліотеки на формування національної свідомості очевидний. Тож демонструємо вишите в бібліотеці впродовж літа за конкретними книгами і з розумінням справи. Долучайтесь до наших наступних заходів, в бібліотеці завжди цікаво!

Немає коментарів:

Дописати коментар