Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 14 вересня 2020 р.

Королева детективу

"Сюжети своїх детективних романів я знаходжу за миттям посуду. Це таке дурне заняття, що мимоволі приходить думка про вбивство" Агата Крісті

15 вересня виповнюється 130 років від дня народження
 Агати Крісті - королеви детективу.
Агата Крісті

      Близько мільярда примірників її творів продано англійською мовою, іще мільярд - у перекладі ста іноземними мовами. Вона - найпопулярніший автор усіх часів. За кількістю перевидань її книги поступаються лише Біблії та творам Шекспіра. 
    Перший роман Агати Крісті - "Таємна пригода в Стайлзі" - написано наприкінці Першої світової війни, у якій письменниця брала участь у складі волонтерського медичного загону. У цьому романі вона створила образ Еркюля Пуаро - маленького бельгійського детектива, якому судилося стати найзнаменитішим героєм літератури детективного жанру після Шерлока Холмса. Цей роман був опублікований в 1920 році.

Після цього Агата Крісті щороку випускала по книжці, а 1926 року - шедевр "Убивство Роджера Екройда". То була її перша книга у видавництві "Колінз", що започаткувала їхню плідну й ефективну співпрацю, яка тривала 50 років і породила 70 книг. "Убивство Роджера Екройда" - це також перша книга Агати Крісті, яку було інсценовано - за назвою "Алібі" - й успішно поставлено на сцені одного з лондонських театрів Вест-Енду. 
   "Пастка на мишей" - найславетніша п'єса письменниці - була вперше поставлена 1952 року і не сходить зі сцени протягом найтривалішого в історії театральних вистав часу.
   Її перу належать вісімдесят детективних романів і збірок оповідань, дев'ятнадцять п'єс і шість романів, написаних під псевдонімом Мері Вестмейкот.
   У 1971 році Агата Крісті отримала титул Дами Британської імперії. Померла 1976 року, і кілька її творів вийшли друком посмертно. Найуспішніший бестселер письменниці - "Сонне вбивство" - з'явився друком дещо згодом, того ж таки року, після чого вийшли її автобіографія та збірка оповідань "Останні справи міс Марпл", "Пригода в затоці Поленза" й "Доки триває світло". У 1998 році "Чорна кава" стала першою з п'єс Агати Крісті, на сюжети якої інший автор, Чарлз Осборн, вибудував свій роман.
Джерело: Крісті, А. Убивство Роджера Екройда: роман/ Агата Крісті; пер. з англ.
 Н. Хаєцької. - Харків: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018. - с. 5-6.

Немає коментарів:

Дописати коментар