Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 7 вересня 2020 р.

Доля кочового племені

"Ми потайливі, бо у нас за плечима століття гонінь"
Мадьярка

Цигани в Україні - етнічна меншина, яка проживає на території України з початку ХV століття. Загальна чисельність (за даними перепису 2001 року становила 47587 осіб, більшість яких проживали у Закарпатській, Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях. В Україні, за деякими даними, проживає 15 етнічних груп ромів, серед яких: серви, келдерари, ловарі, крими, сінті, мадьяри, урсари та інші. Розглянемо деякі з цих етнічних груп.


Серви. Заняття. Міна коней, ковальська справа, ворожіння, музика.
Історія. Українські цигани. Прийшли з румунських земель, проживають в Україні з початку 17 століття.
Особливості. Одна з самих освічених етногруп. Серед них багато відомих циганських артистів.
Мадьяри. Заняття. Музика та ремесла (виготовлення цегли, плетення корзин).
Історія. Декілька століть жили осіло, піддалися сильній асиміляції. У кордонах України з'явилися в середині ХХ ст. після приєднання Закарпаття. За радянських часів працювали на заводах та в сільському господарстві.
Особливості. Говорять угорською мовою. Віросповідання - католики і протестанти.
Крими. Заняття. Торгівля, ковальська справа, ворожіння.
Історія. Перекочувавши на Кримський півострів, прийняли іслам, у діалекті з'явилося багато запозичень з мови кримських татар. Голодомор 30-х років минулого століття змусив частину кримів переміститися на материкову Україну.
Особливості. Вважаються кращими танцюристами. Консервативні. Інші цигани вважають за потрібне не мати з ними конфліктів.
Ловарі. Заняття. Торгівля кіньми, ворожіння.
Історія. Перші табори перебралися в Україну з Угорщини в 70-х роках 19 століття. Не витримали конкуренції з російськими циганами - торговцями кіньми, які краще знали ринок, і протягом довгого часу жили за рахунок жінок-ворожок.
Особливості. Зараз завершується перехід від католіцизму до православ'я. Мають серед циган репутацію багатих і кілька зарозумілих людей.
Келдерари (котляри). Заняття. Лудіння посуду, виготовлення котлів, ворожіння, перепродаж металу.
Історія. Румунського походження., православні. Переселились в Україну в кінці 19 - початку ХХ століття. Живуть великими замкнутими громадами.
Особливості. Мають багатий фольклор, дотримуються суворого зведення моральних норм, заснованого на понятті "осквернення" - пекелімос. Жінки продовжують займатися ворожінням.
Влахи. Заняття. Ковальська справа і ворожіння.
Історія. Пращури проживали в придунайському князівстві Валахія вже у 17 столітті. Найбільш численний етнос в Україні.
Особливості. Жінки до цього часу носять національний одяг. Зберігають свій діалект циганської мови. Переважна більшість займається роздрібною торговлею та малокваліфікованою працею. До сих пір виготовляють сапи, підкови, ланцюги тощо.
Урсари. Заняття. У минуломи - виступи з дресироованими ведмедями.
Історія. Молдавські цигани, православні. У 19 ст. головним ремеслом чоловіків стала ковальська справа; жінки за радянської влади наймалися на сільськогосподарські роботи в колгоспи та радгоспи.
Джерело: National Geographic Россия. - 2007.- № 4. - с. 62-65.

Немає коментарів:

Дописати коментар