Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 24 грудня 2020 р.

Католицьке Різдво в Україні

«Ми святкуємо день 25 грудня не задля народження сонця
а задля народження Того, хто те сонце сотворив» Святий Августин
Справжня різдвяна ніч була лише одного разу, але з тих пір Різдво святкують по всьому світу. Звичай відзначати це свято 25 грудня прийнятий у тих, хто належить до католицької віри. У православній традиції Різдво відзначають 7 січня.
   У давні часи свято Різдва Христового відзначалося на Сході 6 січня й називалося Богоявленням, а на Заході святкувалося 25 грудня й називалося Різдвом. Але з IV ст. і на Сході стали відзначати Різдво тоді, коли й на Заході. Так вирішили тому, що саме 25 грудня виповнюється 9 місяців від дня повідомлення архангелом Гавриїлом Благої Звістки про зачаття Сина Божого, що святкується на Благовіщення 25 березня. Тобто дати свят були приведені у відповідність до звичайного періоду виношування жінкою дитини.
   Напередодні Різдва, 24 грудня, вірні дотримувалися особливо суворого посту. Після появи на небі першої зірки родина збиралась за столом, на якому вже стояло 12 пісних страв. Основна страва Святвечора - кутя, відома в обрядах ще з язичницьких часів.
   Святкування Різдва супроводжувалося різними обрядами, і серед них - звичай прикрашати різдвяні ялинки, що зародився на початку XVII ст. в Німеччині. Там ялина була символом райського дерева з рясними плодами, а на Різдво вона символізувала рай і вічне життя, яке людина знаходить через народженого Ісуса Христа.
В Україні католицьке Різдво є державним святом і офіційним вихідним днем з 2017 року.
Джерело: Ковалинський, В. У Різдво і Новий рік - з ялинкою// Дзеркало тижня. - 2017. - № 49-50. - с.19.

Немає коментарів:

Дописати коментар