Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 17 травня 2021 р.

Позбавлені Батьківщини

 18 травня  - День жертв геноциду кримськотатарського народу


Пустка. Село Ускут після виселення кримських татар
"З вечора 17 травня 1944 року у Симферополі з'явилося багато вантажних машин, - пригадує Ділявер Еннанов. - Їх розмістили по обидві сторони вулиці. Одночасно у місті з'явилося багато-багато солдат. Ми, маленькі хлопчики, бігали вулицями і рахували. Починали і збивалися з рахунку. Чи ми могли собі уявити, для чого вони призначені? У місті не було скасовано комендантської години, і ми з мамою лягли спати раніше. Раптом серед ночі сильний гуркіт у двері. Прокинувшись, я побачив, як заспаній матері офіцер сердитим голосом щось читав на папері. Поряд з ним стояло двоє солдат. Офіцер поспішав. Повідомив, що на збори є 10 хвилин ...

Нас вивели з дому в двір. Під дощем в оточенні солдат внутрішніх військ сиділи зі своїм скарбом наші сусіди, також кримські татари. Разом з ними ми просиділи до світанку. Підігнали машини і  нас відвезли на окраїну міста, до залізничної станції... 

Пам'ятаю, нас посадили в подвійний вагон № 44. Сльози, стогін, крики - і поїзд рухається з місця. Коли перетинали кордон Криму, всі, хто був в ешелоні, заспівали якусь пісню. Співали і плакали, оглядалися назад".

Джерело: Грабовський С. Azat Qirim чи колонія Москви? Імперський геноцид і кримськотатарська революція / Сергій Грабовський, Ігор Лосєв - Київ : Видавничий дім "Стилос", 2017. - с. 66.

Позбавлені Батьківщини : депортація кримськотатарського народу 1944 року // Сучасна школа України. - 2016. - № 10. - с.34.

Немає коментарів:

Дописати коментар