Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 12 вересня 2024 р.

Кіно народжене Україною

 14 вересня - День українського кіно

12 вересня 2024 року для учнів 10-х і 11-х класів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 85  з поглибленим вивченням англійської мови відбулася бесіда, присвячена Дню українського кіно. Захід відбувся в актовому залі школи. Учні дізналися про історію становлення українського кіно, який охоплює період на межі ХІХ - ХХ ст. до сьогодення. Підготувала та провела захід завідувач бібліотеки "Деміївська" Галина Козлова.


понеділок, 9 вересня 2024 р.

Міжнародний фестиваль культури "Гребінчині вечорниці"

 Вчора, 8 вересня 2024 року, в бібліотеці "Деміївська" відбувся завершальний захід Міжнародного фестивалю "Гребінчині вечорниці". Засновник фестивалю і голова оргкомітету Микола Рудаков. По закінченню заходу Лариса Недін подарувала бібліотеці свої книги.




неділя, 8 вересня 2024 р.

Слово має силу (відео)








Слово має силу

Оксана Гурська

«Слово має силу» - під такою назвою 05 вересня 2024 року в Бібліотеці «Деміївській» відбувся патріотичний захід – презентація книги поезій Оксани Гурської «Люди зі сталі». Ініціатором заходу була завідувач бібліотеки №15 для дітей Дубенюк А.І. та наші спільні партнери – колеги з Київського професійного коледжу автотранспортних технологій у особі бібліотекаря Сушко В.В. та методиста по навчально-виховній роботі - Христич З.О.  

Оксана Гурська – непересічна мужня людина з великим серцем і чуйною душею. Вона є неймовірним прикладом віри та сили, вірності та любові. Оксана має великий досвід очікування з полону друга-«азовця» Геннадія Харченка, а це пошуки, переписка з офіційними структурами, листи до Ердогана, Папи Римського та Трюдо, мітинги на підтримку полонених у Канаді та Україні.  Учасниця організації «Жінки зі сталі». 

     Збірка «Люди зі сталі» - це не стільки про вірші, скільки про людські долі, про всесвіт жінок захисників Маріуполя та «Азовсталі», тих, хто в лютому – травні 2022 року прийняли на себе всю лють російської армії. Про берегинь, які пережили та втратили занадто багато, але не зламалися та відтворили свої почуття у віршах, що торкаються самої душі. Поезія присвячена боротьбі за українських захисників – військових  полку Азов, які боронили місто Маріуполь в найзапекліші місяці повномасштабного вторгнення і наразі перебувають в полоні. Книга була видана за спонсорської допомоги канадської громадської організації, заснованої українцями Ванкувера. У збірці представлені вірші Оксани Гурської та ще п’ятьох авторів, а також історії двох родин, життя яких пов’язане з «Азовсталлю».


Почесною гостею заходу була Народна артистка України Світлана Мирвода - українська бандуристка, співачка. Її мелодійні романси, народні балади, ліричні пісні гарно доповнювали емоційну розповідь пані Оксани і були музичною окрасою заходу. Також приймали участь юні здобувачі освіти другого курсу групи П25с  - Магукало Людмила, Старовойтова Діана та Скварчинська Сніжана. Вони навчаються в Київському професійному коледжі автотранспортних технологій. Дівчата прочитали для глядачів вірші зі збірки «Люди зі сталі».  Хоча зустріч тривала більше двох годин, здалося, що промайнула лише мить. Автор наостанок процитувала слова Лесі Українки «О сором мовчки гинути й страждати, як маєш у руках хоч заржавілий меч. Ні! Краще ворогу наодсіч дати! Та так, щоб голова злетіла з плеч». Як же ці слова і сьогодні звучать сучасно і актуально.

четвер, 5 вересня 2024 р.

Слово і меч

 "... Це так відповідало його нинішньому становищу, нинішньому настрою, а головне - відводило його від учорашнього, від минулого, від болей, від страждань. Туди, в світ ніби й реальний, живий - тільки ж далекий від його власної долі, від пережитого, перемученого. Він мовби знайшов собі втіху в цьому царстві холоду, голоду й самоти, знайшов ліки, знайшов нове життя - в тому, про що писав, у тих словах, фразах, картинах, настроях, образах. Де не було крові, смертей. Було інше життя...

   Вже не було меча, що так мозолив, обтяжував Павлові руку.      Тепер ожило слово. Воно хвилювало, гріло, зворушувало, заворожувало. 

   Вселяло надію.                                                         Вело далі.

І слово, і меч - це зброя. Хоча різна за силою,
впливом, призначенням. І Слову, і Мечу служив Павло Богацький. Він  був письменником і військовим, редактором і видавцем журналу "Українська Хата", що вплинув на розвиток української літератури першого десятиліття ХХ століття, а ще - отаманом Коша охорони республіканського ладу УНР під час визвольних змагань 1917-1920 років.

Художньо-документальний роман Василя Горбатюка - це захоплива розповідь про майже невідомого нині літератора й учасника визвольного руху, життєвий і творчий шлях якого тісно пов'язаний з долями тоді молодих Микити Шаповала, Максима Рильського, Олександра Олеся, Грицька Чупринки, Володимира Свідзінського, Павла Тичини, Миколи Євшана, Олени Журливої та інших письменників, військових, політичних діячів України. Художня оповідь майстерно переплетена з документальними матеріалами, що яскраво і виразно передають читачеві епоху і дух боротьби за українську державу.

Горбатюк, Василь Слово і меч : роман/  Василь Горбатюк. - Київ : Ярославів Вал, 2013. - 512 с.: іл.  

вівторок, 3 вересня 2024 р.

Щиро дякуємо нашій юній читачці!


 У нас сьогодні надзвичайно  приємна подія -  наша юна читачка, 10-річна  Сашенька, дізнавшись, що в  бібліотеці відсутня книга, яку  в школі задали прочитати на літніх канікулах, попросила батька придбати книгу не тільки  для неї особисто, але й для бібліотеки! І подарувала цю книгу нам!

 Дякуємо, Олександро, емоції нас просто переповнюють. За такими чудовими читачами – майбутнє наших бібліотек!

понеділок, 2 вересня 2024 р.

Україна - це моє коріння

 Формувати в учнівської молоді національну свідомість, відповідальність, готовність служити Україні, захищати свою Вітчизну сьогодні надзвичайно важливо й актуально. На формування свідомої особистості великий вплив мають суспільство, сім'я, навчальні заклади і бібліотека.

2 вересня, в перший день навчального 2024/2025 року до бібліотеки завітали учні 6-А класу гімназії № 110. Для школярів  проведена патріотична година "Україна - це моє коріння".