Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 5 вересня 2024 р.

Слово і меч

 "... Це так відповідало його нинішньому становищу, нинішньому настрою, а головне - відводило його від учорашнього, від минулого, від болей, від страждань. Туди, в світ ніби й реальний, живий - тільки ж далекий від його власної долі, від пережитого, перемученого. Він мовби знайшов собі втіху в цьому царстві холоду, голоду й самоти, знайшов ліки, знайшов нове життя - в тому, про що писав, у тих словах, фразах, картинах, настроях, образах. Де не було крові, смертей. Було інше життя...

   Вже не було меча, що так мозолив, обтяжував Павлові руку.      Тепер ожило слово. Воно хвилювало, гріло, зворушувало, заворожувало. 

   Вселяло надію.                                                         Вело далі.

І слово, і меч - це зброя. Хоча різна за силою,
впливом, призначенням. І Слову, і Мечу служив Павло Богацький. Він  був письменником і військовим, редактором і видавцем журналу "Українська Хата", що вплинув на розвиток української літератури першого десятиліття ХХ століття, а ще - отаманом Коша охорони республіканського ладу УНР під час визвольних змагань 1917-1920 років.

Художньо-документальний роман Василя Горбатюка - це захоплива розповідь про майже невідомого нині літератора й учасника визвольного руху, життєвий і творчий шлях якого тісно пов'язаний з долями тоді молодих Микити Шаповала, Максима Рильського, Олександра Олеся, Грицька Чупринки, Володимира Свідзінського, Павла Тичини, Миколи Євшана, Олени Журливої та інших письменників, військових, політичних діячів України. Художня оповідь майстерно переплетена з документальними матеріалами, що яскраво і виразно передають читачеві епоху і дух боротьби за українську державу.

Горбатюк, Василь Слово і меч : роман/  Василь Горбатюк. - Київ : Ярославів Вал, 2013. - 512 с.: іл.  

Немає коментарів:

Дописати коментар