Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 14 грудня 2015 р.

Музею К.Г.Паустовського - 2 роки

               05 грудня  представники нашої бібліотеки на запрошення  працівників музею відвідали урочистий захід, присвячений другій річниці від дня заснування Київського музею Костянтина Георгійовича Паустовського. 
Відкриття музею всесвітньо відомого письменника, номінанта Нобелевської літературної премії в місті його дитинства киянам довелося чекати майже півстоліття. І воно відбулося - 30 листопада 2013 року. Без допомоги будь-яких урядових і неурядових організацій, силами шанувальників творчості з багатьох країн, фінансами батьків середньої школи, руками українських майстрів.
Музей «киянина по душі» Костянтина Паустовського розташувався в архітектурній пам’ятці на Тимофіївській (вул. Михайла Коцюбинського, 12Б). Колись тут була Сьома гімназія, яку заснував Готліб Валькер. Сьогодні тут розташована спеціалізована школа № 135 - єдина школа в Києві , що працює в приміщенні старовинної чоловічої гімназії.
Майбутній письменник прожив у нашому місті третину свого життя – першу чверть ХХ століття, тут отримав фундаментальну освіту, сформувався як особистість, визначив основну справу свого життя (саме в київських часописах було надруковано перші оповідання К.Паустовського). Генеалогічне коріння роду Паустовських надходить до гетьмана Сагайдачного, про що свідчать не тільки літературні джерела, але й дослідження родоводу батька письменника, могила якого знаходиться в с. Пилипча Білоцерківського р-ну Київської області (мати і сестра поховані в Києві на Байковому цвинтарі). 1911 року гімназист Київської першої гімназії (К1Г) Костя Паустовський на питання царя Миколи II «Ви - малорос?» відповів: «Так, Ваша Величність».
Про дитинство та юність знаного прозаїка розповідають 5 розділів музейної експозиції: «Давні роки» (життя родини в Києві), «Класична гімназія» (роки навчання в К1Г), «Пани гімназисти» (захоплення тогочасних юнаків), «Неспокійна юність» (університет Св. Володимира, Перша світова війна), «Початок невідомого віку» (буремні події початку ХХ століття). За склом усі бажаючі можуть побачити багато аутентичних експонатів: старовинних підручників, листівок, світлин, автографів, тощо. Теоретичне обґрунтування концепції допоміг зробити кандидат історичних наук, літературний секретар К.Паустовського у 1965-68 р.р., відомий журналіст Валерій Іванович Дружбинський, який з першого дня увійшов до оргкомітету «Київського музею К.Г.Паустовського».   
Своїми спогадами про Костянтина Георгійовича ділиться Валерій Дружбинський

Немає коментарів:

Дописати коментар