Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 6 квітня 2016 р.

"...І дум високі поривання!" Декабристи в Україні

     31 березня 2016 року працівники бібліотеки "Деміївська" були запрошені на   відкриття документальної виставки  ««…І дум високі поривання!» Декабристи в Україні» в приміщенні Державного архіву Київської області.

 3 січня цього року виповнилося 190 років від дня придушення повстання Чернігівського полку, очолюваного С.Муравйовим-Апостолом та М.Бестужевим-Рюміним,  яке являло собою останній сплеск революційного руху дворян-декабристів, направленого проти самодержавного устрою та кріпосницького ладу в цілому.  
Відкрила захід директор Державного архіву Київської області Софія Камєнєва. Презентувала виставку головний спеціаліст відділу використання інформації документів Рена Коваленко.

Під час підготовки виставки були використані архівні документи та фотографії Державного архіву Київської області, Центрального державного історичного архіву України у м. Києві та Державного архіву Російської Федерації, авторські роботи А.Морозової.
Директор ДАКО С.Каменєва
Серед представлених документів – маніфести імператора Миколи І про події на Сенатській площі, Укази Урядового Сенату, листування  Головнокомандуючого Литовським окремим корпусом цесаревича Костянтина, військового міністра графа О.І.Татищева та Київського цивільного губернатора І.Г.Ковальова з їхніми особистими автографами, відомості про збитки, понесені жителями Васильківського повіту під час повстання Чернігівського піхотного полку, рапорти про розшуки і покарання учасників повстання, рішення виконкому Київської обласної Ради депутатів трудящих про встановлення пам’ятних знаків декабристам у зв’язку з святкування 150-річчя декабристського руху у населених пунктах, пов’язаних з повстанням Чернігівського полку, краєзнавчі матеріали.
Доктор історичних наук Г.Казмирчук
Особливу увагу привертають лист князя С.Г.Волконського Київському цивільному губернатору про приведення лазарету міста Умань до належного стану від 24 квітня 1824 року з його автографом, рапорт про підготовку царевбивства підпоручиком І.Голієвським у 1818 році, документи про вилучення трьох екземплярів «Катехізису» – цієї революційної прокламації декабристів, розкиданих прапорщиком О.Мозалевським за наказом С.Мурав’йова-Апостола у Києві,  рапорти про розшук і затримання 940 бунтівників, маршрут від м. Білої Церкви до м. Ставрополя для 6 рот Чернігівського піхотного полку, що  були відправлені до Кавказського корпусу, розпис державним злочинцям, присудом Верховного кримінального суду засудженим до різних страт і покарань, від 10 липня  1826 року.
Г.Козлова дає інтерв'ю
Окремий блок складають документи, що стосуються долі учасників декабристського руху – поручика І.І.Сухинова, полковника В.К.Тізенгаузена, графа Г.П.Олізара.
На церемонії відкриття виставки були представлені оригінали документів, друковані видання ювілейних 1925 та 1975 років, література, присвячена руху декабристів, з якими змогли ознайомитися присутні.
Всі запропоновані документи демонструвалися широкому загалу вперше.


Немає коментарів:

Дописати коментар