Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 13 березня 2017 р.

Дивовижний Іран. Країна, в якій живе ХІV століття

   Олексій Попов - студент, вільний мандрівник, чудовий оповідач. Для читачів нашої бібліотеки 09 березня 2017 року провів цікаву екскурсію до маловідомої, дивовижної країни, назва якої - Іран.

Олексій Попов
"Мене завжди тягнуло на Схід. Західні країни останнім часом стали  дуже «попсовими»: зараз вже нікого не здивуєш селфі на тлі римського Колізея або Ейфелевої вежі в Парижі. Але чи багато хто з ваших знайомих були в Ірані? Іран займає далеко не перше місце по популярності серед туристів. І це не дивно, враховуючи негативний імідж, котрим наділена ця країна в світових ЗМІ. Я 16 днів подорожував по Ірану й з упевненістю можу заявити - це чудова країна, а головне -  безпечна! Держава,  де на кожному кроці безкоштовні туалети і питні фонтанчики в переходах, країна, де найчистіші станції метро з усіх, які я тільки бачив. До всього іншого, іранці  дружелюбні та привітні! Під час поїздки у мене кілька разів виникали невеликі проблеми, але місцеві жителі завжди допомагали їх вирішити.  Розповідаючи про Іран, не можу пропустити головне моє захоплення - залізничні колії.  Перша магістраль на паровій тязі була відкрита в Ірані у 1914 році між Тебрізом і Джульфою.  За більш ніж сто років в Ірані з'явилося всього лише 9 тис. км залізничних шляхів.  В іранських потягах немає плацкарту - тільки купе, зате з шістьма полками, по три з кожного боку.  Дуже сильне враження справив міст Сіром, що розкинувся над проваллям, по якому протікала річка Сезар.
         В Ірані існує "сухий закон": країна живе за законами шаріату. Алкоголь не можна купити в магазині і навіть "з-під прилавку". Тут п'яні водії не збивають дітей, а п'яні чоловіки не розпускають руки.   Мова - фарсі (він же перський). Іранці використовують арабські цифри, але не такі, до яких ми звикли. Їх доведеться вивчити, - інакше буде дуже складно.  В Ірані прийнято, щоб одяг закривав усе тіло. Але якщо для чоловіків це рекомендація, то для жінок  - обов'язкова вимога. А ще автобуси і вагони метро поділені - є чоловіча і жіноча половина. 
  В Ірані можуть покликати в гості "просто з вулиці". Ось така дивовижна країна!  Всіх особливостей, безумовно,  не розкажеш - потрібно поїхати і побачити все своїми очима". 
Наприкінці Олексій дав невелику пораду: якщо ніде переночувати, розрядився телефон або ви просто втомилися - йдіть до найближчої мечеті - там обов'язково знайдеться розетка, також можна спокійно поспати прямо на килимі. Не турбуйтеся, ви не будете виділятися, всі місцеві саме так і роблять! 

Немає коментарів:

Дописати коментар