Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 26 березня 2020 р.

День в історії. Постаті

 26 березня 1926 року в с.Зелене Петрівського району на Кіровоградщині народився народний артист України, концертно-камерний співак Олександр Михайлович Таранець. 
Олександр Таранець
 Закінчив Дніпропетровське музичне училище та Київську державну консерваторію (клас Івана Паторжинського). Олександра Таранця пов'язувала багаторічна дружба та творча співпраця з композиторами: П.Майбородою, І.Шамо, Г.ЖуковськимС.СабадашемО.Білашем,   В. Верме- ничем, поетами: А.МалишкомМ.Сингаївським, М.Ткачем, Д.Луценком та багатьма іншими, які довіряли співакові перше виконання своїх творів.
Саме він уперше виконав пісні "Ми підем, де трави похилі", "Марічка", "Пісня про рушник", "Ясени", "Чорнобривці", "Осіннє золото", "Моя стежина", "Прилетіла ластівка" та багато інших. Співак брав участь в озвученні 48 кінофільмів, серед яких: "Літа молодії", "Абітурієнтка", "Киянка", "Роман і Франческа".  27 років слухачів радував їхній творчий вокальний дует з однокурсником Петром Ретвицьким. Запам'ятали слухачі і пісенні твори О.Таранця в дуеті з Оленою Слободяник, О.Раковим, В.Заровим...
Приписавши собі 2 роки Олександр Михайлович воював на фронтах Другої світової війни, яку закінчив в Австрії. За сприяння генерала Д. Д. Лелюшенка - командувача 3 танкової армії (в якій служив майбутній співак), два повоєнних роки співав він в Ансамблі пісні радянських війск у Німеччині.
Понад 120 днів протягом 1986–1987р.р. О.Таранець перебував у зоні Чорнобильської АЕС, де співав рятівникам – чорнобильцям, воїнам, міліціонерам, пожежникам в самому епіцентрі лиха, внаслідок чого втратив одну легеню, але силою духу і мужності продовжував співати. І свою останню пісню - "Пісні мої, пісні..." Помер в Австрії 27 лютого 1998 року. Похований у Києві на Байковому кладовищі.
Улюблений народний співак віддав українській пісні понад 50 років. Пісні (їх було в його репертуарі більше тисячі), які виконував Олександр Таранець, не підвладні часу, вони назавжди увійшли до золотого фонду музичного мистецтва України. Вийшли 2 компакт-диски і два аудіоальбоми співака.
 Джерело:      https://www.pisni.org.ua/persons/147.html

Немає коментарів:

Дописати коментар