Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 3 серпня 2020 р.

День в історії. Постаті

Володимир Верменич
   3 серпня 1925 року в селі Бориси, нині Глобинського району Полтавської області, народився український композитор, хоровий диригент, педагог, заслужений діяч мистецтв УРСР Володимир Миколайович Верменич. Вікіпедія У 1954 році закінчив диригентський, а 1970 року - композиторський факультети Київської консерваторії.

   Популярності його пісні набули на початку 50-х років ХХ століття, коли вперше по радіо прозвучала його пісня "Зіронька Донецька". Молодого композитора приваблювала мелодика поезії Володимира Сосюри, Миколи Сингаївського. Він писав музику на слова Ліни Костенко, Любові Забашти, Дмитра Луценка, Миколи Сома й багатьох інших. У співавторстві з Миколою Сингаївським видали дитячу книжку "Співучий календар".

   За своє недовге життя композитор  став автором понад 200 музичних творів. Але якби Володимир Миколайович Верменич написав музику  тільки до однієї-єдиної пісні "Чорнобривці" на слова Миколи Сингаївського, вже за це його можна було б зарахувати до класиків вітчизняної культури. Адже ця пісня вже кілька десятиліть звучить в серцях мільйонів українців не тільки на Батьківщині, але й в усьому світі. Перетворившись давно в народну, улюблену для багатьох поколінь, вона і сьогодні хвилює своєю проникливою любов'ю і синівською відданістю до найдорожчої для кожного з нас людини - матері.


    Помер Володимир Миколайович Верменич 11 грудня 1986 року в місті Києві. Похований на Байковому кладовищі.
Джерело: Мистецтво України: Біографічний довідник/ за ред. А. Кудрицького. - Київ: Українська енциклопедія, 1997. - с. 109.
https://www.pisni.org.ua/persons/112.html
http://clsgbibldemeevskajakr.blogspot.com/2015/08/

Немає коментарів:

Дописати коментар