Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 16 лютого 2021 р.

"У пам'яті століть"

  До 155-річчя від початку видання "Киевского Хозяйственного Календаря" М.Сементовським

   Серед друкованої продукції  календарям належало особливе місце. Їх використовували не тільки для обчислення часу, ведення господарських робіт, визначення святкових днів. Вони стали книжками для читання, довідниками з різноманітних питань, бо містили багато загальнокорисних та цікавих відомостей.
  Видання та продаж календарів  було монополією Академії наук,  що діяла з 1726 року. Лише з 1865 року  надали «всем желающим право издавать календари». Після чого книжкові полиці заполонили численні видання календарів приватних видавців. 
  Серед них були видання Миколи Максимовича Сементовського (Сементовського-Курилло) - статського радника,  українського  письменника, археолога, історика.

  У Києві в 1866 році  Микола Сементовський почав видавати «Киевский Хозяйственный Календарь», який в наступні роки носив уже назву «Киевского Всенародного Календаря». Це був  своєрідний домашній довідник. Вдало ілюстровані сторінки календаря розповідали про події  історії, географію, звичаї, культуру, про те, як надати першу медичну допомогу, поради по веденню сільського господарства, містили різноманітну довідкову інформацію.
  В фондах нашої бібліотеки зберігається видання «Киевского Хозяйственного Календаря» М.Сементовського.

Немає коментарів:

Дописати коментар