Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 5 січня 2021 р.

Святий вечір в українській родині

            "Од небесного Едема  Світла зірка Віфлеєма   Над землею поплила...Григорій Чупринка

Юрій Пацан   "Ніч на Різдво"

Свято Різдва Христового винятково величне, багате, веселе, радісне. Воно відрізняється від інших особливою обрядовістю, багатством фольклору. Окрім того, воно несе чимало характерних рис українського народу - працьовитість, гостинність, чесність, співучість, єдність і шанування родини, сім'ї.

Звичайно, кожна родина намагається якнайкраще підготуватися до Святвечора. Та найперше кожен християнин повинен підготувати власну душу, думки, сумління, щоб із чистими світлими думками, щирим добрим серцем зустріти величного небесного гостя Ісуса Христа.

Кожна господиня намагається прибрати, прикрасити свою хату і, звичайно, приготувати святу вечерю, яка складається з 12 пісних страв, важливе місце серед яких посідає кутя - страва з пшениці, меду, маку, горіхів. Кутя символізує добробут, щастя, багатство родини. Коли господиня порається в хаті, господар у той час доводить до ладу господарство.

А як надходить вечір, він заносить до хати дідуха - сніп пшениці з сіном, який також є символом добробуту, багатства, здоров'я. І коли на небі з'являється перша зірка, за святковим столом збирається вся родина - запалюють свічку, вогонь якої символізує присутність Ісуса Христа, і після молитви починають вечеряти. Увесь вечір родина відпочиває, співає колядок, у змісті яких відтворено події, пов'язані з народженням Ісуса Христа.

Джерело: Задорожна, Н. Святий вечір в українській родині// Профтехосвтіта. - 2018. - №12. - с. 29-32.

Немає коментарів:

Дописати коментар