Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 12 січня 2021 р.

День в історії. Постаті


Василь Григорович-Барський (Василь Київський)
      12 січня 1701 року народився знаменитий київський мандрівник, дослідник архітектури і  православний письменник Василь Григорович Григорович-Барський (Василь Київський). Старший брат українського архітектора Івана Григоровича-Барського. Бажаючи поступити до Києво-Могилянської академії, він, таємно від батька, звернувся до її префекта Феофана Прокоповича, який і зарахував його на навчання. "Не силен в науке был, - говорив про себе Василь, - обаче прошел малые школы даже до риторики". З дитинства він мріяв "бачити чужі країни" і в квітні 1724 року в одязі римського пілігрима відправився в піші мандри по країнах Західної Європи та Близького Сходу, де був відомим під криптонімом      Г.-Б. та іменами Плаки й Альбова. Мандрівка тривала 24 роки.

Життя та пригоди Василя Григоровича могли б скласти основу захоплюючого роману. Непереборна тяга до нових місць, прагнення не з книг, а на власні очі побачити життя різних народів, "иных людей обычаи", мусили його нехтувати небезпеками, з якими стикалися мандрівники ХVIII ст., і свідомо сприймати різні негаразди.

Головна праця Григоровича-Барського - дорожні записки. Після смерті автора записки зберігалися разом з багатьма малюнками в будинку його матері, яка надавала можливість всім бажаючим переписувати ці рукописи. Вперше були надруковані в 1778 році. Найповніше (сьоме і останнє) їх видання було здійснене в Санкт-Петербурзі 1885-1887 роках під назвою "Странствования Василия Григоровича-Барского по святым местам Востока с 1723 по 1747 год". В перекладі українською мовою ця праця видана 2000 року.

Дорожні записки Василя Київського продовжують відомий у літературі с ХІІ ст. жанр паломницьких ходінь до святих місць. У цих записках міститься багатий та різноманітний географічний, історико-археологічний та мистецтвознавчий матеріал. Особливо детально описана гора Афон з її монастирями та книжковими скарбами. Василь Київський - це яскрава особистість, допитливий дослідник, уважний споглядач, знавець іноземних мов  та історії культур балканських та близькосхідних народів.

Помер Василь Григорович-Барський 18 жовтня 1747 року в Києві. Був похований у Богоявленському соборі Київського Братського монастиря (могила не збереглася).

Джерело: Енциклопедія історії України: В 5 т. Т.2. - Київ: Наукова думка, 2004. - с. 201.                                    99 великих киевлян. - Київ: 7+7 media, 2009. - с.143-145.

Немає коментарів:

Дописати коментар