Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 28 січня 2021 р.

Легенда України


28 січня 1951 року в с. Клішківці Хотинського району Чернігівської області народився перший космонавт в історії  незалежної України, Герой України 
Леонід Костянтинович Каденюк.

У листопаді 1997 року, у складі екіпажу космічного корабля "Спейс Шаттл Колумбія" (США) здійснив перший політ як космонавт незалежної України, Леонід Каденюк упродовж шістнадцяти діб виконував наукові експерименти в галузі космічної біології.

"Я був першим, хто полетів у космос з українським прапором і виконав завдання українського уряду. У 1997 р. уперше український гімн пролунав у відкритому космосі", - казав Л. Каденюк. Так Леонід Костянтинович сигналом для пробудження екіпажу "Колумбії" обрав Гімн України, який тоді двічі пролунав у космосі над нашою планетою. А з особистих речей космонавт узяв із собою Герб і Прапор України, фотографію і "Кобзар" Т. Шевченка, а також кілька аудіокасет з українською музикою.

У 2009 році у видавництві "Пульсари" вийшла друком книжка спогадів Л. Каденюка "Місія - космос", яка отримала перше місце на конкурсі "Книга року - 2009". У 2017 р. її було перевидано. У своїй книзі та в численних інтерв'ю Леонід Каденюк наголошував, що людство має усвідомити величезну відповідальність за збереження біосфери нашої планети і всього живого на ній, навчитися спрямовувати свої зусилля на творення і збереження, боротися з прагненням руйнувати. Плідно працював Л. Каденюк і на науковій ниві: у 2006 р. він блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук і є також автором п'яти наукових праць.
Помер Леонід Костянтинович від раптового серцевого нападу 31 січня 2018 року під час ранкової пробіжки. Перехожі викликали "швидку", але лікарі не встигли... Похований перший космонавт України на Байковому цвинтарі в Києві.
Леонід Каденюк був щирим патріотом Батьківщини, вписав своє ім'я в історію України та світу, його досягненнями ми пишатимемося вічно. Постать першого космонавта України є прикладом професіоналізму, відданості власній меті, любові до своєї країни та нашої планети.
Утіливши свою дитячу мрію, Герой України залишився назавжди в космосі: нещодавно астероїд № 399673, відкритий ще 2004 р. Андрушівською астрономічною обсерваторією, названо на його честь - Каденюк.
Джерело: Перший космонавт незалежної України// Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2021. - № 1. - с.40-48.
Шлях у міжзоряний простір// Календар знаменних і пам'ятних дат. - 2011. - № 2. - с.26-33.

Немає коментарів:

Дописати коментар