Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

суботу, 16 січня 2021 р.

День в історії. Постаті

Олена Скицюк

 16 січня 1950 року народилася українська художниця, майстриня петриківського розпису і народного декоративного розпису Олена Іванівна Скицюк.  Її мати - Марфа Тимченко, знана художниця петриківського розпису, яка понад 30 років працювала на Київському фарфоровому заводі; її батько - Іван Скицюк - заслужений майстер народної творчості України, а її донька - Олена Кулик не тільки малює самобутні картини, а й розписує фарфор.

Про початок свого творчого шляху Олена Іванівна згадує : "Коли я була малою - не любила малювати, тільки любила дивитись, як це робить мама. Але якось батьки поїхали виконувати замовлення, а я залишилась вдома. Батько запропонував мені скопіювати мамину роботу. Я сіла, почала малювати, але відчула, що копіювати не можу. Тоді й вирішила спробувати щось своє. З того часу все і почалося".

Олена Скицюк "Момент спокою"
Закінчила Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. У 1979 році разом з батьками розписала стіни магазину іграшок "Казка" в Києві.

Олена Скицюк - член Національної спілки художників України,  член Національної спілки майстрів декоративно-прикладного мистецтва, лауреатка премії імені Катерини Білокур. 

"Роботи нашої родини є по всій Україні, за кордоном, але хотілося б зібрати їх в одному місці. Адже у кожній роботі є свої, цікаві елементи. Ще коли були живі батьки, ми мріяли створити Академію орнаменту, щоб сконцентрувати в одному закладі всю інформацію з цього питання. Дуже хотілося б, щоб петриківка не пропала. Це найпоширеніша техніка розпису в Україні" - мріє Олена Іванівна.

Роботи Олени Іванівни Скицюк мають свій неповторний стиль і свої орнаментальні композиції.

Джерело: Олена Скицюк: "Хочемо відродити київський фарфор"// Вечірній Київ. - 2016. - 28 січня. - с.19.

Немає коментарів:

Дописати коментар