Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 31 березня 2021 р.

Джон Фаулз (до 95-річчя від дня народження)

 "В усіх сферах прикладання людських сил очевидно, що більшість досягнень, більшість велетенських кроків уперед роблять особистості - є вони геніальними вченими чи митцями, святими, революціонерами чи ким завгодно" Джон Фаулз

Книги Дж. Фаулза з книжкового фонду бібліотеки "Деміївська"
Джон Фаулз, що для нього "ідеї - єдина батьківщина", - знаний англійський письменник і людина оригінального мислення. Народився він 31 березня 1926 року у маленькому містечку Лі-он-Сі, графство Ессекс в родині пастора. Навчаючись у приватній школі, виявив неабиякі здібності не лише як учень, а й як спортсмен. Два роки відслужив у морській піхоті, проте взяти участь у війні не встиг. Вступив до Оксфордського університету на факультет французької літератури. Закінчивши університет, викладав у Франції, Англії, Греції, а з 1954 року - знову в Англії.
Протягом цього часу Джон Фаулз пише вірші, творить афоризми, накопичує нотатки, чернеткові записи романів, але до друку їх подавати не поспішає. І лише у 1963 році виходить його перша книга - роман "Колекціонер", який враз стає шалено популярним, що й дозволило авторові перейти до рангу професійних літераторів. У "Колекціонері" Фаулз намагається осягнути роль долі та випадковості, природу свободи волі в людському житті.

Книгу "Арістос. Автопортрет в ідеях", що не вміщається в рамки жодного з відомих жанрів, було опубліковано як перший варіант Фаулзових філософських роздумів у 1964 році. У 1966 році вийшов друком роман "Маг", а  1969 року світ побачив найвідоміший його твір "Жінка французького лейтенанта".

У кінці ХХ на початку ХХІ століття Джон Фаулз набуває популярності, заживши слави одного з найвідоміших та найкасовіших авторів: його твори читаються, видаються й перевидаються великими накладами. Самого ж письменника проголошено номінантом на Нобелівську премію, щоправда, лауреатом тоді став інший - Ґюнтер Ґрасс. 

Помер Джон Роберт Фаулз 5 листопада 2005 року в Лайм-Реджіс, графство Дорсет.

Джерело: Фаулз, Джон   Арістос. - Вінниця: ПП "Видавництво "Тезис", 2003. - с. 329-330.

Немає коментарів:

Дописати коментар