Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

суботу, 27 березня 2021 р.

День в історії. Постаті

Валентина Коротя-Ковальська
 27 березня 1947 року в місті Рівне народилася співачка, фольклористка, педагог, член Національної спілки кінематографістів України, народна артистка України Валентина Павлівна Коротя-Ковальська.

У 1968 році разом з Ніною Матвієнко та Марією Миколайчук за підтримки Анатолія Авдієвського заснували при Державному українському народному хорі ім. Г. Верьовки вокальне тріо «Золоті ключі». Учасниці тріо практикували винятково акапельне виконання. Гастролювали у країнах СНД, Європи, США, Канаді. У репертуарі тріо "Золоті ключі" – пісні, зокрема колядки, щедрівки, веснянки, купальські, петрівчані, обжинкові, а також колискові, патріотичні, жартівливі тощо.
Здійснили низку записів на радіо, а також аудіокасетах та грамплатівках. 1975–2004 роках – керівник дитячого фольк­­лорного гурту «Чумацькі діти» при Будинку вчителя у Києві; 2004–2005 роках – авторка й ведуча радіопередачі «Золоті ключі» (канал «Куль­­тура»). Водночас від 1994 року працює у Національному НДІ українознавства МОН України.  Наукові дослідження: українська народна пісня та фольк­лор у системі українознавства; феномен української народної пісні у світі; вплив української пісні та музики на виховання молодого покоління на засадах поваги до звичаїв і традицій нашого народу.

Брала участь у фільмах : "Пропала грамота", "Вечори на хуторі поблизу Диканьки", "Криниця", "Женці", "Тризна", "Співає Ніна Матвієнко".

Пропонуємо Вашій увазі інтерв'ю з народною артисткою України Валентиною Ковальською в авторській програмі Галини Ільєвої "Україна без кордонів".


Немає коментарів:

Дописати коментар