Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 9 березня 2021 р.

"Три літа" Тараса Шевченка

 "Три літа" - рукописний збірник поезій Тараса Григоровича Шевченка, написаних протягом 1843-1845 років. Збірка відома своїм надзвичайно цінним змістом і трагічною історією. Рукою поета в ній записані твори "Сон", "Кавказ", "Єретик", "Давидові псалми" "Наймичка", "І мертвим, і живим, і ненародженним", "Як умру, то поховайте" та інші. Цей рукопис засвідчив розквіт поетичного генія автора.
Збірка «Три літа»  - рукописна книга in folio на 107 аркушах жовтуватого паперу, погано виробленого, в простій картонній темно-зеленій оправі (зберігається в Інституті літератури імені Тараса Шевченка НАН України).

Вперше повністю (з епіграфом включно)
книгу було надруковано 1935 р. у Львові в третьому томі Повного видання творів за редакцією Павла Зайцева, але з порушенням Шевченкового плану збірки (у Чіказькому виданні 1961 р. — так само). 1939 року титульну сторінку та епіграф «Трьох літ» було надруковано як ілюстрацію у першому томі київського повного зібрання творів Тараса Шевченка. Вперше повністю та зі збереженням послідовності творів рукописну книгу «Три літа» було видано 1952 р. у Вінніпезі за редакцією Леоніда Білецького Українською вільною академією наук в Канаді. В підрадянській Україні щойно 1966 р. з’явилося фототипічне (точне) відтворення накладом всього 25 тис. примірників. Нині це видання є бібліографічною рідкістю. Один примірник збірки знаходиться в книжковому фонді нашої бібліотеки.

3 коментарі:

  1. Дуже цікавий матеріл. Буду у Вашій бібліотеці, то обов'язково перегляну і почитаю такий унікальний історичний збірник.

    ВідповістиВидалити