Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

суботу, 10 квітня 2021 р.

День в історії. Постаті

Віктор Близнець
10 квітня 1933 року в с. Володимирівка Компаніївського району Кіровоградської області народився український письменник-прозаїк Віктор Семенович БлизнецьОскільки під час Другої світової війни свідоцтво про народження хлопця загубилося, то дату появи на світ його мати визначила приблизно: «в голодовку перед Пасхою» — 10 квітня 1933 року.

"Небо і степ, - згадував він згодом, - оце й заповнило мою душу, все моє життя... Степ, і небо, і спека, і курява на шляху, і хлопчачі далекі мандри - цього не забути ні вві сні, ні в лихоманці..." Як письменник В. Близнець починався з журналістики. Шукав себе в різних жанрах і стилях. А коли вже знайшов свій голос, то його особливий тембр можна було легко вирізнити серед багатьох. З-під його пера виходили твори длоя дітей і дорослих, але здебільшого - для дітей. Це- "Паруси над степом", "Землянка", "Древляни", "Женя і Синько", "Звук павутинки", "Земля світлячків"...

2-ге видання 1989 року


Знаковою для Віктора Семеновича стала творча й натхненна робота над давнім історичним слов'янським літературним раритетом. Він кілька років працював над перекладом з давньоруської на сучасну українську мову епосу "Повість временних літ", що є для нас головним джерелом знань про життя наших далеких предків. Видано було цей переклад 1980 року з передмовою Павла Загребельного, у художньому оформленні майстра гравюри Георгія Якутовича.

Петро Перебийніс писав про Володимира Семеновича : "Про цього творця скарбів не можна писати буденними словами. Віктор Близнець умів розмовляти з небом і землею. Він був чарівником. Його послав нам Всевишній, щоб зупинити руку зла і вигукнути всьому людству: "Для чого вбивате живе?" І ось аж тепер, притрушені полином гіркого досвіду, ми переконалися нарешті - Близнець прийшов у світ, щоб заперечити всевладдя "мирного атому" і пророчо запитати : "Навіщо придумувать ще одне сонце?"

Володимир Близнець завершив свій життєвий шлях 2 квітня 1981 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар