Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 15 квітня 2021 р.

День в історії. Постаті

Ігор Якубовський

 15 квітня 1962 року в краї вислання своїх батьків – місті Копєйську на Уралі -  народився український композитор і виконавець Ігор Якубовський. А вже через рік родина змогла повернутися на батьківщину-мальовниче і співоче село Сороки Бучацького району на Тернопільщині. У 1979 році Ігор закінчив Теребовлянське культосвітнє училище, згодом – Київський інститут культури.

Кияни і гості столиці  познайомилися з ним і запамятати його під час концертів традиційних фестивалів газети „Вечірній Київ”. Він був ініціатором, учасником та автором заголовної пісні Всеукраїнського фестивалю релігійно-патріотичної пісні „Українська Віра”. А першим солідним визнанням стало звання лауреата Міжнародного фестивалю українського романсу „Романси Славутича”.

Але головне – це, звичайно ж, визнання публіки і преси. Вийшло два аудіоальбоми – „Козацьке весілля”, „Ще такого не було” і бард-альбом „Спогади про дощ” за творами Анатолія Тарана (з сусідньої Будилки). Кілька спільних альбомів з Ростиславом Радишевським. Готуються нові проекти. Тричі вже виступав Ігор з концертами перед чупахівською громадою.

Як автор і виконавець власних пісень він часто виступає з піснями на вірші Т. Шевченка, Б. Лепкого, О. Олеся, В. Сосюри, В. Симоненка, В.Стуса… Активно і плідно співпрацює композитор із сучасними поетами Іриною Жиленко, Марією Влад, Іваном Гнатюком, Леонідом Федоруком, Василем Довжиком. Останні роки вдалим  є їхній спільний з Сергієм Морозом проект - вокально-інструментальний дует «Простір музики».

У своїй творчості І.Якубовський талановито поєднує фольклорні традиції з сучасними. Його красивий тенор (навіть без підсилювачів і мікрофонів, що зараз – рідкісне явище) дарує справжню насолоду слухачам.

Пісні Ігоря Якубовського  взяли до свого репертуару визнані Дмитро Гнатюк, Алла Кудлай, Фемій Мустафаєв, ансамблі „Кобза” та «Дарничанка», квартет „Гетьман”, інші виконавці. Його творчість пропагують  програми Українського Радіо та Українського Телебачення, такі як „Артмайдан”, „Зичимо щастя”, військові програми (кілька його нових пісень присвячені мужнім захисникам України) тощо.

І. Якубовський і М. Рудаков
Живе і працює на благо та імідж селища наша з ним Пісня про Чупахівку - «Не буває «мала» батьківщина». Вона вже  не одноразово звучала  в передачах на першому каналі Українського радіо. Звучить в рідній школі, в Інтернеті, в хатах односельчан, на столичних сценах. А ще - сімейним дуетом чи тріо  в оригінальній обробці  талановитого місцевого  музиканта Миколи Пихтіна… Скажу скромно: не кожне село в Україні має свою пісню!

Варто відзначити, що і в буденному житті Ігор також робить не менш важливу справу - викладав музику в коледжі (де працював заступником директора з виховної роботи) Університету будівництва та архітектури, опікуючись студентською молоддю, працює в столичній бібліотеці. Конкретною справою він поповнює мелодійну скарбницю нашого народу. А ще він - активіст нашого  Міжнародного доброчинного фонду „Українська хата”, постійний член журі наших фестивалів, володар Міжнародної премії за доброчинність. 

Успіхів тобі, Ігоре! Нових творчих злетів! 
Микола Рудаков,
культуролог, журналіст, громадський діяч, 
член Національної спілки журналістів України


Немає коментарів:

Дописати коментар