Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

середу, 14 квітня 2021 р.

"Іду до тебе"...

 Алла Демидова (Леся Українка) і Микола Олялін (С. Мержинський)

Старий
Хто ти така?
Міріам
Я? "Одержима духом!"
Леся Українка "Одержима"

50 років тому, коли вся Україна відзначала 100-річчя від дня народження Лесі Українки, в 1971 році на кіностудії імені  Олександра Довженка  було знято фільм "Іду до тебе". В основу фільму режисера  Миколи Мащенка покладено реальну історію стосунків Лесі Українки і Сергія Мержинського. Вони познайомилися в Ялті в 1897 році. Знайомство не заохочувалось матір'ю письменниці Оленою Пчілкою. На початку 1901 року Леся приїздить до Мінська для догляду за смертельно хворим на сухоти Мержинським. В одну із трагічних ночей біля ліжка коханого чоловіка Леся Українка написала  драматичний шедевр -  поему "Одержима" - цей, за словами Оксани Забужко, "суто екзистенціалістський бунт проти смерті".

Спершу за постановку фільму взявся режисер Роллан Сергієнко - учень Олександра Довженка, із знаменитого вдіківського курсу. Одначе його доволі швидко відсторонили від роботи - були побоювання, що той надто занурюється у біблійні сюжети.

Наступним був куди досвідченіший Юрій Лисенко. Однак той, вочевидь, неточно обрав на головну роль актрису. Зрештою, голова ювілейного комітету Олесь Гончар звернувся до Миколи Мащенка з проханням взятися за постановку. Якраз у Києві гастролював московський Театр на Таганці. Режисер запросив актрису театру Аллу Демидову на роль Лесі Українки - і цей вибір виявився вдалим.

Алла Демидова, Іван Гаврилюк, Клара Лучко

Проблема полягала у тому, що перші два режисери витратили половину бюджету картини. Та "мінуси" ситуації, що склалася, режисер обернув на "плюси". Картину знято переважно на крупних та середніх планах, що істотно здешевило вартість її виробництва. Це був дебют у кіно молодого оператора Олександра Ітигілова - і ризик його запрошення повністю справдився. Камера майже бездоганна у фіксації найтонших порухів душі героїв, у відтворенні - спалахами, імпульсивно народженими образними композиціями - атмосфери, насиченої духовною енергетикою. Чудово зіграв роль Сергія Мержинського український актор Микола Олялін. Іван Гаврилюк і Клара Лучко зіграли ролі Марка Черемшини і Ольги Кобилянської.
Джерело: Тримбач, С. Кіно народжене Україною. Альбом антології українського кіно/ Сергій Тримбач. - Київ: Техніка, 2016. - с.256 - 259.

Немає коментарів:

Дописати коментар