Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Ти - громадянин України!

28 червня - День Конституції України
Конституція України - основний закон держави України, ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й  сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її ухвалення. На пам'ять про ухвалення Конституції в Україні щорічно відзначають державне свято - День Конституції України.
   Громадянство - це стійкий, юридично визначений зв'язок особи з державою, який породжує їхні взаємні права та обов'язки. Право на громадянство - одне з найважливіших прав людини. Воно зафіксоване в Конституції України та міжнародних документах.
   Громадянин - це особа, яка має постійний правовий зв'язок із державою. Також існують поняття "апатриди" та "біпатриди", які пов'язані з громадянством. Біпатриди - це особи, які мають декілька громадянств. Апатриди - це особи без громадянства.
   Питання громадянства в Україні регулюються Конституцією України (ст.4), Законом України "Про громадянство України", міжнародними договорами України тощо. Громадянство України базується на принципі єдиного громадянства.
   Документами, що підтверджують громадянство України, є: паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; тимчасове посвідчення громадянина України; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну (ст. 5 Закону України "Про громадянство України").
Джерело: Білоус, О. Людина і держава/Олександр Білоус// Історія України. - 2019. - №10. - с. 3-5.

Немає коментарів:

Дописати коментар