Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятницю, 17 липня 2020 р.

День в історії. Постаті

Олександр Васильович Палагін
17 липня 1939 року в районному центрі  Новоархангельськ Кіровоградської області народився український вчений у галузі інформатики та обчислювальної техніки, академік НАН України (2006), доктор технічних наук, професор, заступник директора Інституту кібернетики імені  В. М. Глушкова Олександр Васильович Палагін Вікіпедія

Коли Олександр був маленьким, сім'я переїхала до Києва, оселившись на околиці міста - Деміївці. У 1956 році із золотою медаллю закінчив деміївську  залізничну школу № 2 (сьогодні це гімназія № 59 імені О. М. Бойченка). В її історію назавжди вписані імена всіх видатних особистостей - колишніх випускників,  - якими пишається колектив учбового закладу. І перше, почесне місце займає Олександр Васильович Палагін. 

  В 1961 році Палагін став випускником  Київського політехнічного інституту. По закінченні інституту почав працювати в Обчислювальному центрі АН УРСР (тепер Інститут кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України). Наукова і практична діяльність Палагіна О.В. пов’язана з розробкою теоретичних основ і практичних методів архітектурно-структурної організації універсальних і спеціалізованих комп’ютерних засобів та систем, інформатизації наукових досліджень, знання-орієнтованих інформаційних систем.
З його ім’ям пов’язано створення перших вітчизняних міні- та мікропроцесорів та ЕОМ, зокрема ЕОМ з гнучкою архітектурою, ефективних методів структурного синтезу керуючих автоматів. Спільно з підприємствами галузевих міністерств (НВО «Світлана», НВО ім. С.П.Корольова) створено сімейства мікроЕОМ: «Електроніка — С5», «Нейрон», СОУ тощо. Велику увагу було приділено вирішенню проблем масової комп’ютеризації  промислових галузей та сфери наукових досліджень.
Олександр Васильович брав активну участь у формуванні Національної програми інформатизації, є постійним членом її Науково-технічної ради. Неодноразово був науковим керівником низки державних програм. У сферу його діяльності входить розробка науково-методичних основ побудови інтелектуальних інформаційних систем тощо. 
 О. В. Палагін неодноразово виступав із доповідями та читав лекції у Швеції, Нідерландах, Італії, Польщі, Угорщині та інших країнах.
   Опублікував понад 500 наукових праць, зокрема 20 монографій. Є автором більш як 100 винаходів. За наукову, науково-організаційну та винахідницьку діяльність відзначений почесним званням "Заслужений винахідник УРСР", урядовими нагородами, державною, академічною та іншими преміями.
 Олександр Васильович - різностороння особистість: досконало володіє англійською мовою, чудово грає на фортепіано і ... пише вірші. Друком вийшли три його книги: перша - книга спогадів "Взглядом из далека..."  і дві збірки поезій.
"Я обращаюсь не к словам –

Они лишь мыслей оперенье.
А что напоминает вам
Вид увядающей сирени?
Отнюдь, мне чужда параллель
Со свойством времени жестоким,
Где сокрушающая цель
Всевластвует законам строгим.
Увы, начало и конец
Всему заказаны извечно:
И стуку пламенных сердец,
И нашей жизни скоротечной..."
 А. Палагин "Ноктюрн увядающей сирени"

Немає коментарів:

Дописати коментар