Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

вівторок, 7 липня 2020 р.

Все про Крим

"Прекрасна эта земля, омытая одним из самых праздничных морей земного шара"
К. Паустовський
 Сьогодні Крим  - це тимчасово  окупована українська територія. І з різних причин не всі ми маємо можливість знову насолодитися чудовими краєвидами нашого півострова. Тому пропонуємо Вам здійснити книжкову подорож, прочитавши 10 цікавих книг, які знаходяться у фонді нашої бібліотеки і які задовольнять ваші різноманітні смаки.

Авторський колектив книги складається з учених-істориків і сходознавців. Вони зробили спробу відповісти на актуальні, з їхнього погляду, запитання не лише щодо маловідомих або призабутих, а і стосовно добре знаних сторінок багатовікової історії Криму та народів, які його населяли з найдавніших часів.  Популярне за жанром і формою, видання водночас має науковий характер. Крім деяких загальновідомих фактів, традиційних оцінок та інтерпретацій, наводяться й цілком новаторські спостереження, оригінальні авторські думки, погляди й підходи, а також - подеколи несподівані висновки і прогнози.



Таємничі міста і фортеці в горах Південно-Західного Криму здавна хвилюють уяву мандрівників. Край, відомий розповідачам еллінських міфів під іменем "Таврика", перетворився у середні віки у густонаселену країну, яку називали "Готія", "Дорос". Монастирі, фортеці і "печерні міста" заповнили мальовничі схили і гірські плато. Автор розповідає про народи, що жили тут з давніх часів, їхню історію і культуру, яка поєднувала місцеві традиції з традиціями і звичаями багатьох народів, що проходили це "перехрестя культур". Автор запрошує читачів у Бахчисарай, звідкіля пропонує здійснити екскурсії по гірському Криму. Захоплююча розповідь зберігає наукову точність, але не збивається на сухий стиль підручника.




В доступній для читачів формі викладається історія  первісних  племен стародавніх греків, римлян, таврів, скифів, сарматів, готів та інших народов, які в різні часи  населяли наш півострів.



Сонячний півострів, - так називають Крим, - цей дійсно дивовижний куточок нашої країни. Це й курорт, й унікальна природа, й багатюща історія. Показати неповторність кримської землі і поставили своєю ціллю автори альбому, в якому розміщено біля 200 кольорових фотографій.
Екзотичні пейзажі Південного берега й суворі скелі горного Криму, залиті сонцем вулиці й безмовний морок печер, руїни древніх міст і прохолода морських глибин - все це презентовано на сторінках цього анотованого видання.


Книга "Кам'яний літопис Севастополя" історика В. Шавшина розповідає про численні пам'ятники - складова частину історико-культурної спадщини Севастополя. Це історичний погляд небайдужої людини що присвятила багато років вивченню та збереженню пам'ятників історії та культури.





"Оповідання з історії Криму" в доступній формі розповідають про історичне минуле півострова. Книга містить великий фактичний матеріал, підкріплений легендами, переказами, багаточисленними ілюстраціями, картами. Багато уваги приділено опису побуту і традицій народів, що населяли Крим.



У книзі із залученням великого документального матеріалу розповідається про спільну історичну долю Криму й України. Зокрема, звертається увага на українську більшість півострова в період Кримського ханства, на включення Криму до українського народногосподарського організму вже з кінця 18 ст. Детально аналізується перебіг подій, пов'язаних з процесом об'єднання Криму з Україною в 1918 р. і передання півострова УРСР в 1954 році.



В книгу увійшли широко відомі легенди, що дозволяють читачеві краще ознайомитися з багаточисленними пам'ятниками матеріальної, духовної культури, історією і природою Криму. Збірник ілюстрований малюнками і фотознімками прикметних місць, про які говориться у легендах.




У книжці висвітлено історичні передумови, економічні підоснови, внутрішні та зовнішні ричини формування кримського вузла, а також окреслено можливі сценарії його розв'язання. Показано, що цинізм подій так званої  "кримської весни" спричинив неочікуванийдля правлячих кіл Росії ефект. Україна тимчасово втратила Крим, однак Росія назавжди втратила Україну та українців.


Анексія Криму, яка викликала найбільшу політичну кризу в Європі з часів Другої світової війни, зумовила й небачений розквіт політичної міфології. З 2014 року з безлічі окремих міфів і сфальсифікованих фактів на світ з'явився так званий міф про "КримНаш", що мав на меті виправдати в очах світу агресивну політику РФ. Невже Крим - споконвічно російська земля? Чи правда, що кримські татари - геть усі зрадники? Чи дійсно півострів став частиною України незаконно? І чи дійсно всі кримчани як один проголосували на референдумі за приєднання до Росії? Відповідям на такі запитання й присвячена ця книга.
Вищевказані книги знаходяться у книжковому фонді нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар