Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

пʼятницю, 5 червня 2020 р.

День в історії. Постаті


Володимир Євтушевський
7 червня 1941 року в м. Дніпродзержинську (суч. Кам'янське)  Дніпропетровської області - славному Січеславському краї - народився український художник, член Національної спілки художників України Володимир Якович Євтушевський. Закінчив Дніпродзержинський металургійний технікум і Київський художній інститут. Володимир Євтушевський виконав ряд робіт в Україні та Росії, пов'язаних з архітектурою, як художник-монументаліст у різних матеріалах і техніках (мозаїка, розпис темперою, вітраж, карбування, різьблення по дереву, гобелени. Живописні та графічні роботи Володимира Євтушевського перебувають у 14 музеях, картинних галереях України, Канади, Росії, США, у приватних колекціях в Україні, Австралії, Англії, Іспанії, Канаді, Польщі, США, Тунісі, Франції, Швеції.
Казак Черноус
   Багато років працював в оригінальному, лише йому притаманному стилі, поєднуючи реалістичні елементи зображення з абстраговано-декоративними, чим і досягав мети образно-символічних композицій, що надавало його творам особливої філософської глибини та оптимізму.
   Історія України, герої її визвольних змагань, сучасність незалежної держави і чудові пейзажі рідної землі - усе знайшло мистецьке відображення у творчості художника Євтушевського.
   Своїми вчителями вважав все людство, природу Землі (тваринний і рослинний світ) і безмір Всесвіту. Вважав себе літописцем часу, особливо - конкретних особистостей. Свою любов до України, до людей, власне бачення та розуміння життя, своє ставлення до навколишнього середовища відтворив у формах, лініях, кольорах. 
Помер Володимир Якович Євтушевський 8 червня 2010 року в Києві.
Джерело: Рудаков, М. Автографи майстрів/ Микола Рудаков. - Київ: МДФ "Українська хата", 2005. - с.39-40.

2 коментарі:

  1. Володимир Якович Євтушевський був читачем бібліотеки ім.П.Й.Панча. Дуже добре його пам'ятаємо. Його майстерня знаходилась в районі площі Л.Толстого. Вічна пам'ять талановитому митцю!

    ВідповістиВидалити
  2. Шановні колеги! Дякую, що пам'ятаєте його! Я також його знала. А мій багаторічний читач Олександр Дудка з ним товаришував. І завжди тепло про нього згадує.

    ВідповістиВидалити