Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

четвер, 2 квітня 2020 р.

2 квітня - Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму

 Ті, хто стикається з людьми з аутизмом, зазвичай відчувають розгубленість. Чи вчив нас хтось, як потрібно поводитися з тими, хто сприймає світ інакше? Як установлювати контакт, відповідати так, щоб думка та реакція були зрозумілими? Потреби в коханні, турботі та спілкуванні у всіх людей однакові, але способи їх задоволення — різні.
   Аутизм (розлади аутистичного спектра (РАС)) — стан, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку, якому притаманний вроджений і всебічний дефіцит соціальної взаємодії та спілкування. Його неможливо вилікувати, проте із часом можна скоригувати й адаптувати людину до соціального життя. За прогнозами ВООЗ, одна дитина зі 160 має розлади аутистичного спектра. Американська асоціація «Autism Speaks» відзначає 1 випадок аутизму на 88 дітей. Загалом у світі таких осіб нараховують 2 млн 400 тис. 
   В Україні з 2008 до 2013 року включно, за даними МОЗ України, захворюваність на розлади зі спектра аутизму зросла в 3,8 раза із 2,4 до 9,1 на 100 тис. дитячого населення. Аутизм у чотири рази частіше вражає хлопчиків, ніж дівчаток. 
   За даними Фонду допомоги дітям з аутизмом «Дитина з майбутнім», в останні роки кількість людей із таким захворюванням невпинно зростає і нині сягає 1% від усього населення планети. Це більше, ніж усе населення України. За даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань, один із 88 американських дітей страждає аутизмом. Проте кількість людей з аутизмом в Україні залишається невідомою у зв’язку з відсутністю статистики та складнощами діагностування.
    Так, наприклад, за даними МОЗ, в Україні офіційно проживає 3200 осіб з аутизмом. За свідченням представників багатьох громадських організацій, реальні цифри набагато вищі. За словами консула «Аутизм Європа» в Україні Інни Сергієнко, у 2005 році зареєстровано приблизно 680 дітей з аутизмом. Згідно зі статистикою, у 2017 році таких дітей було вже 7,5 тис. осіб. Але вони перебувають на обліку в психіатрів. Це верхівка айсберга, лише 10%. Реальні цифри — понад 75 тис. дітей. Українські батьки не доходять до психіатрів унаслідок натрапляння в суспільстві на стигму. Навіть ті, які знають про цей діагноз у своєї дитини, не хочуть ставати на облік у психіатрів. Тому офіційна статистика, що стосується показників дитячого аутизму в Україні, недостовірна. 
Аутизм є хворобою, яку не можна вилікувати, однак таких дітей можна та необхідно адаптувати до життя в соціумі.
   Суспільству варто розуміти, що незважаючи на страх і напускне неприйняття контактів із зовнішнім світом, така дитина понад усе прагне емоційного укриття та підтримки рідних й оточення. Це дасть їй змогу в майбутньому формувати правильні форми соціальної поведінки.
Джерело: Рудницька, Є. Емоційне укриття для дитини з аутизмом// Психолог. - 2020. - № 1. - с. 54-61.

Немає коментарів:

Дописати коментар