Шановні користувачі! В бібліотеці для Вас працює безоплатний інтернет-центр та Wi-Fi

Сторінки

понеділок, 13 квітня 2020 р.

"Ефект Пігмаліона"

   "Ваші очікування створюють вашу реальність"
 Роберт Розенталь
Усе в житті відносно. Ще місяць тому ми й гадки не мали про те, що більше місяця нам прийдеться жити в умовах  карантину. Одні з нас перебувають у стані нерішучості, інші -  не  мають сил здійснити бажане, дехто бажає скинути вантаж утоми, у когось не вистачає впевненості і відчуває тривогу і неспокій.
  У будь-якій ситуації є мінімум три вирішення. Усе, що з нами відбувається - це той досвід, який робить нас мудрішими, сильнішими, розвиває нові риси, і в результаті розвиває нашу особистість. Труднощі розвивають нові здібності, і наші ресурси зростають.
   Варто створювати у своїй уяві приємні образи, які викликають позитивні емоції. Є так званий "ефект Пігмаліона"*: людина поводиться так чи інакше, керуючись тим, якою вона себе уявляє. Уявляє себе людина спокійною, впевненою, повною сил і енергії, і поведінка її стає аналогічною. Тому людина повинна використати карантин із користю для себе: читати книги, займатися самоосвітою, спілкуватися з друзями в соціальних мережах тощо. Це все те, що дає змогу нам почуватися здоровими, впевненими, сповненими життєвих сил.
*Американський психолог Роберт Розенталь (1966) назвав ефектом Пігмаліона явище, яке полягає у тому, що людина, твердо переконана у правильності якоїсь інформації, мимоволі діє так, що отримує фактичне підтвердження цьому.

Немає коментарів:

Дописати коментар